Acasă Stirile zilei Un prieten la nevoie se cunoaste? Si-a mancat cel mai bun prieten...

Un prieten la nevoie se cunoaste? Si-a mancat cel mai bun prieten pentru a supravietui

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cel mai mare si, totodata, dramatic caz de canibalism a avut loc cu 43 de ani in urma, mai exact in 1972, cand America de Sud a fost socata de disparitia zborului Air Force Flight 571, cu 45 de oameni la bord. Dupa cum s-a aflat mai tarziu, acesta s-a prabusit undeva in muntii Anzi, la o altitudine de peste 3.600 de metri.

Disparitia avionului de pe radare s-a petrecut pe 13 octombrie 1972. Aeronava decolase din capitala Uruguayului, Montevideo, cu destinatia Santiago de Chile. La bord se aflau jucatorii echipei de rugby Old Christians Club, dar si membri ai familiilor lor, prieteni si asociati.

Din cauza vremii nefavorabile, dar si a unor erori de pilotaj, avionul s-a prabusit in Anzi, la granita dintre Chile si Argentina, la o altitudine de peste 3600 de metri.

Un sfert dintre pasageri a murit pe loc. Altii si-au pierdut viata in zilele urmatoare, din cauza ranilor si a frigului. Din cei 27 de supravietuitori initiali, opt au decedat, fiind prinsi intr-o avalasa. Ultimii 16 ramasi in viata au fost salvati dupa doua luni. Marturiile lor au socat intreaga lume.

Confruntandu-se cu gerul, lipsa de mancare si de apa, supravietuitorii au fost nevoiti sa recurga la masuri extreme. Ei s-au hranit cu pasagerii morti, corpurile lor fiind conservate in zapada. Decizia nu a fost deloc usoara, asa cum a declarat unui dintre pasageri. Cei decedati erau rude si prieteni.

„Muream de foame! La acea altitudine, nu aveam nicio sansa sa gasim ceva de mancare. Iar foamea ne-a facut sa recurgem la masuri drastice. Am rupt fuselajul, sperand sa gasim firimituri. Am incercat sa mancam pielea in care erau imbracate gentile noastre si bucati din scaune, desi stiam ca toate chimicalele cu care erau tratate materialele ne vor face rau. In afara de hainele de pe noi, eram inconjurati doar de aluminiu, plastic, gheata si pietre”, a scris Nando Parrado, unul dintre supravietuitori, in cartea sa „Miracolul din Anzi: 72 de zile in munti si lungul drum spre casa”. „A fost respingator. Pentru societate a fost o decizie dezgustatoare. Am decazut atunci cand am luat o bucata din prietenul meu mort, pentru a supravietui. Dar apoi m-am gandit la mama mea si la faptul ca vreau sa ma intorc si sa o revad. Am inghitit prima bucata. A fost un pas imens”, a declarat Roberto Canessa, intr-un interviu acordat The Sun, in 2012. La vremea accidentului, el avea 19 ani.

Desi rezervati la inceput, actul de canibalism le-a salvat viata. Totusi, una dintre femeile aflate la bord, ranita grav in accident, a refuzat sa manance din colegii sai. Ea a murit in avalansa, cateva zile mai tarziu.

Pe 23 decembrie, la 72 de zile de la prabusire, supravietuitorii au fost gasiti.