Acasă Stirile zilei Un nou CUTREMUR in Chile – 7,8 grade Richter

Un nou CUTREMUR in Chile – 7,8 grade Richter

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

A doua zi la rand tarile din America de Sud traiesc sub pericol de tsunami, dupa ce un nou cutremur masiv cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Rihter, inregistrat miercuri seara ( dimineata, ora Bucuresti) a zguduit fundul marii din largul coastei chiliene.

Epicentrul cutremurului a fost la 19 de kilometri nord-vest de orasul-port chilian Iquique si la o adancime de aproximativ 20 km, transmite Reuters.

Nu au fost raportate cazuri de distrugere sau victime umane. Centrul pentru Tsunami a raportat initial ca nu exista niciun pericol de formare a unor valuri ucigase. Cu toate acestea, in zona de coasta a inceput evacuarea preliminara. In Chile si Peru a fost declarata starea de alerta.

Primul val a ajuns deja pe coasta chiliana, a anunta Marina statului. Inaltimea inregistrata a valurilor a fost de doi metri.

In largul coastei chilene au avut loc, in ultimele doua zile, trei cutremure puternice. Miercuri noaptea magnitudinea seismului a fost de 8,2 grade. Sase persoane au fost ucise de alunecarile de teren si in urma atacurilor de cord. Tsunami-ul rezultat a provocat daune grave.

Din zonele de coasta au fost evacuasi aproximativ un milion de oameni, a declarat ministrul de Interne chilian, Rodrigo Penyaililo.

Un alt seism a provocat o evadare in masa a detinutilor dintr-o inchisoare de femei, situata in Iquique. Potrivit Reuters, au fugit circa 320 de prizoniere.

In acelasi timp, in regiunile afectate de cutremur aproape ca s-a reluat alimentarea cu energie electrica. In zona Tarapaca raman fara lumina 38.000 de gospodarii. Circa doua mii de case din localitatea Alto-Ospicio, aflata in apropiere de orasul Iquique, au suferit pagube materiale.