Acasă Stirile zilei Stiinta Un medic neo-zeelandez sustine ca provocarea ICE BUCKET CHALLENGE pune VIATA in...

Un medic neo-zeelandez sustine ca provocarea ICE BUCKET CHALLENGE pune VIATA in pericol!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Medicul neo-zeelandez Stephen Wealthall sustine ca provocarea „Ice Bucket Challenge” pune viata in pericol, deoarece expunerea brusca a capului si fetei la apa rece poate declansa „reflexul de scufundare”, ce automat determina si oprirea respiratiei.

Wealthall, care a studiat expunerea brusca a capului la apa rece, sustine ca gestul de a turna apa cu gheata pe cap poate fi fatal, chiar si in cazul in care persoana respectiva nu a consumat alcool.

„Aruncarea cu apa rece pe neasteptate pe cap este un pericol extrem. Exista posibilitatea ca unii oameni sa moara, chiar daca nu imediat. In cele mai multe cazuri, respiratia revine la normal dupa ce capul nu mai este acoperit de apa rece. Dar exista si posibilitatea sa se produca reflexul de scufundare, de protejare a cailor respiratorii si inchidere a larigelui si incetinirea ritmului cardiac. Afectati pot fi si cei care au probleme cardiace, existand posibilitatea unor atacuri de cord”, a declarat Stephen Wealthall, citat de publicatia The New Zealand Herald.

La 7 iulie, neo-zeelandezul Willis Tepania, in varsta de 40 de ani, a murit, dupa ce a facut stop cardiac in timp ce isi turna o galeata cu apa cu gheata pe cap, dupa ce in prealabil consumase alcool.

„ALS Ice Bucket Challenge” este o campanie de donatii la care au aderat numeroase personalitati din intreaga lume. Participantii sunt provocati sa isi toarne pe cap apa cu gheata si sa faca o donatie pentru cerecetarea in domeniul afectiunilor cerebrale.

Printre cei care au acceptat provocarea de a se uda cu apa rece s-au numarat Bill Gates, Mark Zuckerberg, Justin Timberlake, George Bush, dar si fotbalistii Cristiano Ronaldo, David Beckham, antrenorul Jose Mourinho si tenismenul Novak Djokovici.

Fenomenul a fost imitat si in Romania, presedintele FC Dinamo, Constantin Anghelache, atacantii Adrian Mutu si Romeo Surdu, antrenorul Flavius Stoican numarandu-se si ei printre cei care au acceptat sa li se toarne apa rece pe cap.

Sursa: mediafax.ro