Acasă Stirile zilei Un JURAMANT MISTERIOS a fost descoperit la Muzeul Literaturii Iasi! Din ce...

Un JURAMANT MISTERIOS a fost descoperit la Muzeul Literaturii Iasi! Din ce GRUPARE SECRETA facea parte ION CREANGA! FOTO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un juramant misterios a fost descoperit in arhiva Muzeului Literaturii din Iasi, in document fiin dezvaluite mai multe grupari secrete din care faceau parte mai multe personalitati, printre care Nicolae Culianu si Ion Creanga.

Potrivit reprezentantilor Muzeului Literaturii Romane din Iasi, circumstantele in care documentul a fost semnat sunt, deocamdata, necunoscute, insa institutia a inceput demersurile de cercetare in vederea stabilirii contextului in care a luat nastere „comitetul” si a identificarii tuturor semnatarilor.

Documentul, descoperit recent in arhiva MLR Iasi, arata existenta unei grupari „secrete” din care faceau parte personalitati proeminente ale secolului al XIX-lea, intre care si mai multi membri ai Societatii Junimea din Iasi.

Textul-juramant este semnat de nume importante precum Nicolae Culianu, Nicolae Gane, Alexandru Lambrior, Ion Creanga, carora li se adauga A.C. Sendrea, I.A. Darzeu, C. Corjescu, D.A. Anghel.

„Jur pe onoare si constiinta./ Ma leg pe suflet si pe Dumnezeu/ Sa lucrez din toata inima pentru ridicarea neamului romanesc/ Sa respect si sa execut toate hotararile luate de comitetul din care face parte. Si sa pazesc secret absolut./ Asa sa-mi ajute Dumnezeu si sfanta Cruce”, se arata in textul semnat de membrii gruparii.

Cercetatorul stiintific al MLR Iasi, Dan Jumara, a declarat, marti, presei ca acest text se inscrie in „categoria juramintelor de credinta fata de patrie si popor”.

„Sunt absente indiciile lamuritoare cu privire la organizatia careia i-ar apartine misteriosul Comitet ale carui hotarari urmeaza sa fie respectate si executate. Fiind vorba de personalitati cunoscute ale culturii romanesti, majoritatea afiliati Societatii Junimea, am fi tentati sa ne gandim la o organizatie a francmasoneriei. Ne ofera insa un contra-argument puternic prezenta iscaliturii lui Ion Creanga – care, se stie cu certitudine, nu a fost francmason”, a afirmat Dan Jumara.

Cercetatorul iesean a mai spus ca documentul a fost semnat inainte de anul 1883, cand a incetat din viata unul dintre semnatari, respectiv Al. Lambrior.

„Avand in vedere statutul moral si profesional al celor care semneaza succintul manuscris, putem considera ca acestia si-au respectat juramantul. Semnatarii insa au reusit, fara indoiala, sa pazeasca secretul absolut, cu privire la forma lor de organizare, dupa cum s-au si angajat”, a declarat cercetatorul stiintific al Muzeului Literaturii Romane Iasi, Dan Jumara.

Un alt semnatar al documentului, Alexandru Lambrior (1845-1883), a fost filolog si profesor, membru al Societatii franceze de lingvistica, al Societatii Junimea si membru corespondent al Academiei Romane.

Ion Creanga (1837-1889) a fost scriitor, membru al Societatii Junimea, A.C. Sendrea – profesor la Facultatea de Drept a universitatii iesene, iar I.A. Darzeu este considerat un remarcabil pedagog, autor de manuale scolare in perioada respectiva.

„Vom continua munca de cercetare pentru a afla mai multe amanunte legate de acest document misterios”, a mai afirmat cercetatorul iesean Dan Jumara.

Un JURAMANT MISTERIOS a fost descoperit la Muzeul Literaturii Iasi! Din ce GRUPARE SECRETA facea parte ION CREANGA! FOTO1

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos