Existenta Republicii Moldova ca stat este, pentru prima data de la declararea Independentei, in pericol real, semnaleaza fostul premier de la Chisinau Ion Sturza, care propune in acelasi timp solutii pentru rezolvarea problemelor grave cu care se confrunta de mai mult timp populatia de peste Prut.

”Pentru prima data de la declararea Independentei, Republica Moldova se confrunta in mod real cu pericolul disparitiei sale ca stat. Desi unii cred ca deja si-au aranjat treburile si ca, astfel, intram intr-o perioada noua (veche) de 200 de ani de ‘stabilitate’, eu sper ca tara se mai poate salva”, scrie Ion Sturza, premier in perioada februarie-noiembrie 1999 si in prezent om de afaceri, intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, relateaza Radio Chisinau.

Pentru ca acest pericol sa fie indepartat, fostul prim-ministru avanseaza o serie de solutii, precum stabilizarea urgenta a situatiei economice, inclusiv a celei bugetare, salvarea sistemului bancar de un colaps iminent prin recapitalizarea bancilor de catre actionari, iar in cazul in care acestia se opun sa se treaca la nationalizarea lor, luarea de masuri urgente pentru asigurarea stabila si garantata a livrarii de resurse energetice, adoptarea de masuri drastice de securitate si siguranta nationala. La acest ultim capitol, Ion Sturza atrage atentia ca exista riscul de a fi reintroduse vizele, in contextul in care Republica Moldova a devenit un furnizor major de insecuritate in regiune, fiind considerata veriga slaba in lupta cu traficul de orice gen, cu contrabanda, migratia ilegala si cu terorismul. In acelasi timp, fostul premier considera ca autoritatile de la Chisinau trebuie sa puna in mod real in aplicare acordurile si obligatiile internationale si sa recâstige astfel increderea partenerilor externi ca acestia sa reia finantarile, de importanta vitala pentru Republica Moldova, scrie Agerpres.

Avertismentul fostului premier intervine pe fondul crizei politice de la Chisinau create dupa demiterea, la sfârsitul lunii octombrie 2015, a guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Strelet printr-o motiune de cenzura initiata de opozitia socialista si comunista si sustinuta de democrati, ceea ce a dus la destramarea aliantei de guvernare proeuropene. Negocierile purtate pâna acum pentru crearea unei noi coalitii proeuropene nu au adus nicio intelegere concreta intre formatiunile parlamentare de la Chisinau.

Ion Sturza nu este primul care trage un astfel de semnal de alarma, mai multi politicieni si analisti avertizând in ultima perioada asupra acestui pericol ce ameninta Republica Moldova.

Saptamâna trecuta, expertul in relatii internationale Dan Dungaciu afirma, in cadrul unei emisiuni la postul de televiziune ‘TVR Moldova’, ca Republica Moldova se confrunta cu cea mai grava situatie din istoria sa de dupa declararea Independentei. ”Republica Moldova nu a mai avut o perspectiva atât de sumbra. Acum tema principala este supravietuirea Republicii Moldova ca stat. Tara poate fi comparata cu o masina care se indreapta cu viteza spre un zid. Acum Republica Moldova este pusa in situatia de a alege intre rau si mai putin rau. O alta varianta nu exista”, atragea atentia Dan Dungaciu.

La mijlocul lunii noiembrie, ministrul apararii in exercitiu Anatol Salaru avertiza de asemenea ca Republica Moldova se afla in pragul disparitiei sale ca stat, ea fiind amenintata de doua mari pericole, unul care vine din exterior si altul din interior. ”Pe plan extern, este vorba de dorinta Rusiei de a-si restabili imperiul de cândva, iar, pe plan intern, este vorba de coruptie. Statul se afla in pericol de disparitie. Nu avem guvern, a fost suspendata finantarea externa, a fost destabilizata clasa politica”, afirma Anatol Salaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.