Acasă Stirile zilei Un echipaj alcatuit din trei astronauti a ajuns la bordul ISS, dupa...

Un echipaj alcatuit din trei astronauti a ajuns la bordul ISS, dupa un nou zbor spatial „expres”! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un echipaj alcatuit din trei astronauti a ajuns miercuri dimineata pe Statia Spatiala Internationala (ISS), dupa un nou zbor spatial „expres” de sase ore, la bordul unei capsule Soyuz.

Capsula Soyuz TMA-09M, avandu-i la bord pe cosmonautul rus Fiodor Yurchikhin, astronautul italian Luca Parmitano si astronauta americana Karen Nyberg, a decolat marti, la ora 20.31 GMT, de pe cosmodromul Baikonur din stepele Kazahstanului.

„Lansarea s-a derulat exact cum era prevazut”, a declarat Rob Navias, un reprezentant al NASA.

Conectarea la ISS a avut loc miercuri dimineata, in jurul orei 02.10 GMT, dupa un zbor care a durat mai putin de sase ore, in conditiile in care zborurile obisnuite spre ISS dureaza aproximativ doua zile, a precizat Agentia spatiala rusa (Roskosmos) intr-un comunicat.

Acest urias castig de timp a fost posibil gratie imbunatatirilor tehnice care permit capsulei Soyuz sa efectueze doar patru orbite in jurul Terrei, in loc de 34.

Astronautii au urcat apoi la bordul ISS la ora 04.15 GMT, dupa cele doua ore necesare procedurilor de conectare.

Ei eu fost intampinati de rusii Pavel Vinogradov si Alexandr Misurkin si de americanul Chris Cassidy.

Cei trei astronauti care au decolat marti seara de pe cosmodromul Baikonur au inlocuit la bordul ISS o echipa care s-a intors pe Terra, aterizand tot in Kazahstan, pe 14 mai, dupa cinci luni perecute in spatiu. Printre cei trei astronauti care au revenit pe Terra s-a aflat si canadianul Chris Hadfield, devenit o celebritate mondiala, dupa ce si-a impartasit experientele de la bordul ISS cu numerosii lui admiratori de pe retelele de socializare.

Si alti astronauti au postat mesaje pe Twitter, din spatiu, inaintea lui, dar Chris Hadfield a alimentat cu mesaje retelele de socializate de o maniera regulata si abundenta, inca de la debutul misiunii sale, pe 19 decembrie.

Contul de pe Twitter al astronautului canadian este urmarit de peste 997.000 de persoane. El a postat pe Twitter fotografii si inregistrari video spectaculoase realizate de la bordul ISS, care prezinta viata de la bordul statiei.

Luca Parmitano si Karen Nyberg, care au si ei conturi pe Twitter, par sa doreasca sa continue aceasta tendinta. Cei doi au inceput sa posteze mesaje pe conturile lor de Twitter cu putin timp inainte de decolare.

Aceasta misiune de sase luni la bordul ISS va include mai multe iesiri pe orbita si o misiune demonstrativa a capsulei americane Cygnus, conceputa pentru transportul spatial de provizii.

Acesta a fost cel de-al doilea zbor „expres” care a dus astronauti la bordul ISS, precedentul fiind efectuat cu succes in luna martie.

Zborurile spatiale „expres” au fost aprobate dupa ce Rusia a lansat cu succes trei vehicule de tip cargo Progress in august, octombrie 2012 si februarie 2013, care au reusit sa se conecteze la ISS dupa zboruri care au durat mai putin de sase ore.

Rusia, ramasa singura tara din lume care este capabila sa trimita astronauti pe ISS, dupa retragerea din circulatie a navetelor spatiale americane in vara anului 2011, doreste sa foloseasca aceasta noua procedura pentru toate viitoarele zboruri ale vehiculelor spatiale catre Statia Spatiala Internationala.

Sursa: mediafax.ro