Un cercetator roman este coordonatorul proiectului “Guardian Angels for a Smarter Life” (Ingeri pazitori pentru o viata mai inteligenta), niste dispozitive micute, purtate cu noi peste tot, care ne vor avertiza de pericole.

Acesta este proiectul unui profesor roman de la Politehnica din Lausanne, Elvetia, care s-a numarat printre programele finaliste ale unei importante competitii stiintifice europene. Profesorul Adrian Ionescu, coordonatorul proiectului „Guardian Angels” a explicat ce inseamna acesti „ingeri”.

Proiectul „Guardian Angels for a Smarter Life” (Ingeri pazitori pentru o viata mai inteligenta) consta in dispozitive autoalimentate, ce pot fi purtate tot timpul, care se comporta precum niste asistenti personali autonomi, ce ii vor avertiza pe utilizatorii lor de diverse pericole, ii vor incuraja sa faca miscare si vor colecta informatii despre sanatatea lor si despre mediul in care traiesc. Astfel de dispozitive vor preveni bolile si vor ajuta la tratamentul lor.

 

Proiectul a fost construit in doi ani si jumatate.

„Avem rezultate atat la nivel de laborator, cat si de demonstratii la nivel de functii complexe sistem, in plus anumite platforme industriale de integrare in 3D si pe substrat flexibil sunt intr-o faza avansata – in 3 ani putem avea primele sisteme in domeniul medical, echivalentul catorva centimetri patrati de patch sau piele inteligenta pentru preventia diabetului, in 7 ani primul sistem complex inteligent complex care va combina informatii personale si de mediu un ”guardian angel physical si environmental”. In zece ani, un sistem care va detecta intentii si oferi solutii pentru stari extreme de stres, oboseala. etc. Pentru a demara avem nevoie de 60 de milioane de euro. Pentru cei zece ani, de 900 de milioane de euro”, a precizat profesorul.

„Avem un partenariat de exceptie: 66 de parteneri majori, academici, institute de cercetare, industrii importante din Europa. Fiecare dispune de fonduri si vor contribui cu parti semnificative interne”, a precizat prof. Ionescu.

„Proiectul Guardian Angels, unul din cei patru finalisti ai initiativei europene FET Flagship, va continua datorita ajutorului oferit de catre institutiile partenere. Tehnologiile zero-power pe care le dezvolta vor deveni o platforma cheie pentru industria europeana, producatorii de componente mari etc.”, transmite echipa proiectului Guardian Angels.

„Proiectul Guardian Angels este cel mai inovativ si mai complex proiect din ultimii ani. Inseamna mai mult decat continuarea unei cercetari excelente. Este ceva unic, intr-adevar, cu un mare potential pentru o revolutie tehnica si sociala”, a declarat Gerd Binning, castigatorul Premiului Nobel pentru Fizica din 1986.

Proiectul Guardian Angels implica 66 de parteneri: 29 de universitati, 16 institutii de cercetare si 21 de companii. Acum, 59 dintre acesti parteneri au confirmat deja intentia de a intra in Consortiul Guardian Angels, ce va implica parteneriate publice-private.

Sursa: RTV.NET

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.