Isaac Adizes – guru in management, ne spune de ce oamenii prea inteligenti nu au succes in afaceri si de ce educatia antreprenoriala este daunatoare pentru afacere.

Atunci cand imi incepeam cariera in consultanta, eram fascinat de oamenii pe care ii consideram genii. Erau barbati si femei, oameni de stiinta fantastici, studenti care aveau cele mai mari note. Oameni extrem de creativi care promovau ideile inovatoare sau oameni cu o minte agera capabili sa castige orice disputa.

Consideram ca talentul, inteligenta si creativitatea lor este o mina de aur. Am inceput sa investesc bani in ei. Credeam ca cu experienta si banii mei, plus genialitatea lor vom putea obtine un mare progres.

S-a intamplat exact contrariul. Am pierdut mult timp si multi bani.

Concluzia mea: cand cunosti prea multe, aceasta te impiedica sa vezi esenta.

Antreprenorii sunt oameni deosebiti, insa ei nu sunt genii in ceea ce priveste educatia. Ei au iesit in evidenta datorita bunului simt. Au talentul de a observa ceva extrem de important. Oamenii geniali si talentati au tendinta de a complica mult lucrurile. Ei cunosc atat de multe, incat de multe ori nu reusesc sa deosebeasca ceea ce este cu adevarat esential sau important. Ori sunt extrem de buni in domeniul lor, insa nu cunosc nimic despre afaceri, nu au capacitatea de a intelege si de a evalua raportul costurilor si valorilor. Am constatat ca de multe ori ignora costurile si se concentreze doar pe valori.

Si acest lucru ma aduce la o concluzie controversata: studiul antreprenoriatului poate afecta capacitatea ta de a deveni antreprenor. Nu neaparat, insa de multe ori se intampla.

Cand cunosti prea multe, aceasta iti compromite capacitatea de a-ti asuma riscuri. Iar ea este extrem de importanta si necesara pentru un antreprenor. Pentru a incepe o afacere noua trebuie sa fii neinfricat si acest sentiment apare doar atunci cand nu ai prea multe cunostinte. Daca te gandesti prea mult sau cunosti prea multe despre ceea ce ai vrea sa faci, probabil nici nu vei incepe afacerea. Adevaratii antreprenori abandoneaza scoala sau au rezultate proaste la invatatura.

Persoanele cu talent antreprenorial au mai putine cunostinte, insa intuitiv simt ceea ce este bine si ce nu. Ei nu au frica, pentru ca nu au prea multe cunostinte. Dar, pe de alta parte, ceea ce ii ajuta sa inceapa o afacere, devine cauza viitorului esec. Lipsa cunostintelor, lipsa unei viziuni sistemice asupra intreprinderii in final poate duce la faliment. Deciziile spontane si lipsa fricii duce la un comportament prea riscant. Ei pot pierde totul. Acesti oameni pot incepe o afacere, insa nu o pot gestiona.

Pentru gestionare e nevoie de un lider mai sofisticat, un lider educat. Aceasta persoana nu este capabila sa inceapa o afacere, insa poate gestiona afacerea destul de eficient, arata relatii.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.