Un asteroid cu diametrul de 45 de metri si peste 100.000 de tone va trece vineri seara la mica distanta de Terra, neexistand riscul de producere a unei coliziuni.

Asteroidul, care are o masa de 135.000 de tone, denumit 2012 DA 14, ar putea distruge, in caz de impact, un oras mare. Este cel mai mare asteroid detectat vreodata de oamenii de stiinta care trece atat de aproape de Terra, a precizat agentia spatiala americana.

Descoperit in februarie 2012, asteroidul 2012 DA 14 va trece cel mai aproape de planeta noastra la o distanta de 27.600 de kilometri, o zecime din distanta dintre Terra si Luna, vineri, la ora 19.25 GMT, deasupra zonei de est a Oceanului Indian, de langa insula indoneziana Sumatra, cu o viteza de 7,8 kilometri pe secunda.

El va trece atat de aproape de Terra, incat se va afla la o distanta mai mica decat altitudinea la care se afla anumiti sateliti.

„In medie, un asteroid cu o astfel de marime se apropie atat de mult de Terra o data la 40 de ani si risca sa se ciocneasca cu planeta noastra la fiecare 1.200 de ani”, a precizat, saptamana trecuta, Donald Yeomans, directorul departamentului Near Earth Object (NEO), din cadrul Jet Propulsion Laboratory, intr-o conferinta de presa telefonica.

„Aceasta survolare va oferi o ocazie unica oamenilor de stiinta pentru a studia de foarte aproape un obiect care trece la o distanta atat de mica de Terra”, se afirma intr-un mesaj postat de agentia spatiala NASA pe site-ul ei oficial.

Agentia spatiala americana a subliniat faptul ca „acorda cea mai mare prioritate monitorizarii asteroizilor care trec foarte aproape de orbita terestra, cu scopul de a proteja planeta”.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.