Acasă Sanatate Un antibiotic folosit la scara larga in Romania provoaca afectiuni cardiace!

Un antibiotic folosit la scara larga in Romania provoaca afectiuni cardiace!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un antibiotic folosit la scara larga in Romania prescris mai ales pentru infectiile respiratorii poate provoca moartea.

Cercetatorii danezi vin cu acest avertisment, dupa ce timp de 14 ani au studiat efectul pilulelor care contin Claritromicina. Ei spun ca pastilele cresc cu 76 la suta riscul de a face crize cardiace.

Concluzia danezilor, publicata intr-o revista de specialitate renumita, arata ca substanta activa – Claritromicina – prescrisa frecvent pentru tratamentul amigdalitei si bronsitei, creste riscul unor evenimente cardiace.

Cercetare a vizat aproape 5 milioane de tratamente cu antibiotice administrate, intre 1997 si 2011, unor adulti cu varste intre 40 si 74 de ani. Dintre acestia, 160.000 au primit Claritromicina, restul, alte antibiotice, intre care si Penicilina V.

Comparand cele 285 de decese cardiace inregistrate in timpul acestor tratamente, cercetatorii au aratat faptul ca administrarea de Claritromicina era asociata cu un risc sporit de deces cardiac, de 76%, in raport cu utilizarea de Penicilina V.

Totusi, acest suprarisc dispare imediat ce tratamentul se incheie. La noi in farmacii, substanta activa Claritromicina se gaseste in 12 produse cu diferite denumiri comerciale, care se dau pe reteta atat copiilor, cat si adultilor. Lunar, numai intr-o farmacie, se vand 50 de cutii de antibiotic de acest fel.

La nivel european nu s-a dat inca nicio alerta, dar in mod clar studiului va intra in atentia Comisiei Agentiei Europene a Medicamentului.

Sursa: obiectiv.info

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos