Telescopul NEOWISE, apartinand Agentiei spatiale americane, NASA, a descoperit un asteroid necunoscut pana acum si care constituie un potential pericol pentru Terra. Bolidul spatial a fost botezat 2013 YP139.

Este prima descoperire importanta realizata de telescopul spatial dupa reactivarea lui, in cursul anului trecut. Descoperirea, anuntata initial in urma cu cateva zile, a fost confirmata, ulterior, de cercetatorii Universitatii Arizona, care au folosit telescopul Spacewatch.

Potrivit astronomilor, bolidul cosmic se afla la o distanta de aproximativ 43 milioane de kilometri de Pamant. Roca are o culoare intunecata, precum o bucata uriasa de carbune, diamentrul lui fiind calculat la 650 de metri.

2013 YP139 a fost inscris in categoria obiectelor circumterestre potential periculoase. Oamenii de stiinta au stabilit ca asteroidul se roteste in jurul Terrei pe o orbita eliptica, inclinata fata de planul sistemului solar.

Analizand deplasarea lui, expertii au ajuns la concluzia ca asteroidul poate ajunge la o distanta de numai 500.000 de kilometri de Terra. Totusi, cercetatorii cred ca acest lucru nu se va intampla in urmatorii 100 de ani.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.