Acasă Politic Uite cat a costat lansarea la presedintie pe stadion a lui Victor...

Uite cat a costat lansarea la presedintie pe stadion a lui Victor Ponta!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Victor Ponta si-a lansat candidatura la alegerile prezidentiale pe Arena Nationala din Bucuresti chiar de ziua lui, pe 20 septembrie 2014, printr-un spectacol demn de cei mai influenti lideri comunisti ai lumii.

La stadion au fost adusi atunci zeci de mii de simpatizanti pentru a participa la eveniment; aparent, unii au fost platiti, dar probabil ca majoritatea primisera pur si simplu sarcina de partid sa vina la Bucuresti cu unul din cele 1000 de autocare inchiriate (oare?) de PSD. Circuatia rutiera a fost inchisa pe mai multe artere din jurul stadionului iar cateva televiziuni au transmis in direct spectacolul. In tribune, sustinatorii dlui Ponta au primit popcorn – o aluzie plina de trufie la declaratia la fel de trufasa a candidatului, ca in primul tur n-are altceva de facut decat sa stea la televizor cu o punga de floricele in timp ce se lupta contracandidatii lui ca sa intre in turul doi.

Au trecut de atunci mai putin de 3 luni si viata arata acum cu totul altfel pentru Victor Ponta – iar viitorul, chiar mai rau. Dar, despre asta, la timpul potrivit.

Privind la tv lansarea nord-coreeana din septembrie, am vrut sa stiu cat a platit PSD pentru inchirierea stadionului. De aceea, am trimis Primariei Municipiului Bucuresti o solicitare oficiala in acest sens, pe baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.

Cererea a fost formulata astfel:

“Va rugam sa ne comunicati urmatoarele informatii:

1. Numarul si data contractului prin care a fost inchiriata Arena Nationala in vederea organizarii evenimentului de lansare a candidaturii prentru presedintia Romaniei a presedintelui PSD, dl. Victor Ponta, eveniment care a avut loc in data de 20 septembrie 2014.
2. Numele entitatii juridice care a semnat contractul din partea organizatorului evenimentului si numele si calitatea persoanei care a reprezentat aceasta entitate juridica.
3. Suma totala pentru care a fost inchiriata Arena Nationala in vederea acestui eveniment cat si termenele de plata si eventualele transe de plata agreate prin contract.”

Am primit raspunsul ieri. PMB a retransmis cererea mea catre Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti, care a dat urmatorul raspuns oficial:

Uite cat a costat lansarea la presedintie pe stadion a lui Victor Ponta!2

Se observa ca PSD a incheiat contractul de inchiriere a Arenei Nationale cu numai 3 zile inainte de eveniment – ceea ce spune ceva despre relatiile dintre PSD si institutiile statului roman.

Pretul inchirierii: 219.132,30 RON, TVA inclus, “la care se adauga consumul de utilitati”.*

Mie nu mi se pare mult – adica, la suma asta, parca vad ca maine, poimaine, avem si prima nunta de megastar al manelelor organizata pe Arena Nationala.

Cat a costat cu totul actiunea – cu aducerea atator zeci de mii de oameni in Bucuresti plus productia propriu-zisa a evenimentului – n-avem de unde sti, ca acestea nu sunt informatii publice, ci doar ale PSD. Ce stim sigur e ca a costat mult mai mult decat a facut, in cele din urma.

Inca un lucru despre solicitarea facuta in baza Legii 544/2001.

Am recomandat mereu insistent bloggerilor interesati de societate, administratie locala si politica sa solicite institutiilor in mod oficial date in baza acestei legi care da dreptul oricarui cetatean sa afle informatii publice. Doar prin aceasta presiune constanta blogurile vor deveni o voce luata in seama de administratia statului roman.

Mi s-a raspuns, invariabil, ca “tu esti jurnalist, stii cum se fac lucrurile astea, noi nu ne pricepem”.

Nu e chiar asa, dar, in fine, accept ca un blogger nefamiliarizat cu interactiunea cu autoritatile are anumite ezitari in aceasta privinta. Un blogger sau un cetatean oarecre, fara blog, pana la urma, ca avem cu totii, pana la urma, aceleasi drepturi in aceasta privinta.

De aceea, cererea facuta catre PMB cu privire la inchirierea Arenei Nationale a avut si rolul de experiment, pentru ca am folosit in acest demers aplicatia “Ia statul la intrebari!“, oferita de platforma Romania Curata. Am inscris cererea mea la ei iar ei s-au ocupat mai departe de intreaga procedura. Cand a venit raspunsul, m-au anuntat pe mail si asta a fost tot.

Deci avantajul acestei aplicatii, “Ia statul la intrebari!” este ca preia toata treaba de care se sperie neprofesionistii – adica procedura, cum ar veni; solicitarea e transmisa autoritatii potrivite de un ONG care se ocupa in numele tau sa verifice, sa valideze si sa obtina un numar de inregistrare pentru cererea pe care o depui.

Tot ce trebuie sa faci e sa adresezi intrebari clare, punctuale, care se refera la informatii de interes public, apoi sa astepti raspunsul.

Iti recomand, deci, sa adresezi intrebari referitoare la chestiuni de interes public autoritatilor folosind aplicatia Romaniei Curate. De exemplu, ar fi interesant de aflat cat costa lucrarile de reamenajare/reabilitare pe un anumit bulevard, sau cati bani a dat o anume institutie bisericii, sau cat a cheltuit o anume primarie pentru elemente de decor urban – si cate din acestea elemente au fost achizitionate si instalate.

Te invit sa fii curios in privinta a ceva ce se intampla in jurul tau din bani publici, sa intrebi, apoi sa astepti raspunsul. Posteaza-l pe blogul tau cand vine – sau pe Facebook – si da-mi si mie un semn.

Uite-asa schimbam Romania in bine, pas cu pas.

Sursa: petreanu.ro

Citeste caplimpede

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos