Cap Limpede

World

Uimitor! Cum i-a modificat corpul astronautului Scott Kelly statul in spatiu!

Astronautul NASA Scott Kelly avea aceeasi inaltime ca fratele sau geaman Mark. La intoarcerea sa pe Pamant, dupa ce a stat un an pe Statia Spatiala Internationala (SSI), el este cu 5 centimetri mai inalt, relateaza ziarul spaniol Estrella Digital.

Aceasta schimbare se datoreaza impactului pe care il are microgravitatea in spatiu asupra coloanei vertebrale si care a devenit mai evidenta dupa un an de misiune in imponderabilitate in cazul lui Scott Kelly, in varsta de 52 de ani.

Obiectivul misiunii ‘One year in space’ este tocmai de a studia efectul unei sederi prelungite in lipsa de gravitate. In cazul lui Scott Kelly, a fost studiata evolutia sa in spatiu si in paralel cea a fratelui sau geaman Mark pe Pamant, scrie Agerpres.

Vertebrele coloanei formeaza un arc gigaqnt. Presate in jos asupra acestui arc in spirala, vertebrele se mentin strans unite. Cand se elibereaza forta pe care o reprezinta gravitatea terestra, arcul se intinde.

In acelasi fel, coloana se lungeste cu intre 3 pana la 5 centimetri cand oamenii calatoresc in spatiu. Gravitatea mai mica impinge in jos vertebrele, astfel incat coloana se poate intinde pana la circa 7,6 centimetri.

Pe Pamant, intinderea coloanei se petrece noaptea. Cand dormim, gravitatea impinge in jos vertebrele si produce un efect minim de intindere, noteaza ziarul spaniol.

Click pentru a comenta

Trebuie sa fii conectat pentru a comenta Conectare

Lasa un raspuns

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-85109").on("click", function(){ $(".com-click-id-85109").show(); $(".disqus-thread-85109").show(); $(".com-but-85109").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});