Oamenii de stiinta utilizeaza levitatia pentru a imbunatati procesul de dezvoltare a produselor medicamentoase, facandu-le mai eficiente si cu mai putine efecte secundare.

Vezi aici VIDEO!

Oamenii de stiinta din SUA au descoperit o metoda prin care pot folosi undele de sunet pentru a levita picaturi individuale de solutii care contin diferite farmaceutice. In urma acestui proces se produce o relatie speciala aparuta la nivel molecular.

La nivel molecular, substantele se impart in doua forme: amorfe sau cristaline. Substantele medicamentoase amorfe sunt mult mai eficiente decat cele cristaline. Acest lucru se datoreaza faptului ca structurile farmaceutice amorfe sunt mult mai solubile si au o mai mare biodisponibilitate, ceea ce inseamna ca o toza mai mica poate produce efectul scontat.

Cu toate acestea, crearea produselor farmaceutice din solutii aflate in stare amorfa este un proces destul de dificil. Daca solutia se evapora atunci cand intra in contact cu o parte a unui recipient, atunci este foarte posibil ca ea sa se solidifice si sa se transforme in stare cristalina.

Pentru a evita aceasta problema, oamenii de stiinta au cautat o metoda prin care sa evapore o solutie fara a atinge vreun recipient sau orice altceva. Gasirea solutiei a fost o adevarata provocare pentru fizicianul Chris Benmore care, in cele din urma, a ajuns sa utilizeze un levitator acustic, echipament dezvoltat initial de NASA pentru a simula conditii de microgravitatie.

Levitarea poate forma probe curate care pot fi examinate cu ajutorul razelor-X. Levitatorul acustic foloseste doua difuzoare mici pentru a genera unde sonore la frecvente putin mai inalte decat cele normale (aproximativ 22 kHz). Cand difuzoarele sunt asezate fix unul sus si altul jos, intre ele se formeaza doua seturi de unde sonore care interfereaza perfect una cu cealalta, dand nastere unui fenomen cunoscut sub numele de unda stationara. In anumite puncte ale undelor stationare, numite noduri, nu exista un transfer net de energie. Avand in vedere ca presiunea acustica a undelor sonore este suficienta pentru a anula efectul gravitational, obiectele usoare pot levita atunci cand sunt plasate intre noduri.

Desi, momentan, doar cantitati foarte mici de substanta pot fi “amorfizate”, folosirea acestei tehnici ajuta la intelegerea conditiilor care duc la crearea cele mai bune combinatii amorfe.

Acum, oamenii de stiinta realizeaza teste pentru a observa ce medicamente interactioneaza cel mai bine cu levitatorul acustic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.