Acasă Politic UDMR-ul tradeaza PSD-ul si intra in cursa pentru alegerile prezidentiale

UDMR-ul tradeaza PSD-ul si intra in cursa pentru alegerile prezidentiale

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor a anuntat ca formatiunea politica pe care o conduce va avea propriul candidat la alegerile pentu Cotroceni, chiar daca se afla in coalitia de Guvernare, alaturi de PSD.

 

Intrebat despre o candidatura a sa la prezidentiale, liderul UDMR a sustinut, la „Gandul Live”, ca „o ambitie personala nu exista”, insa decizia finala va fi luata in conducerea Uniunii.

 

„Noi am discutat si urmeaza sa mai discutam (…), marea majoritate a colegilor spun ca trebuie sa avem un candidat, in 1996 am inceput si de fiecare data cand au fost alegeri prezidentiale – 1996, 2000, 2004, 2009 – am avut candidat. Avem mai multe argumente pentru a pune un candidat decat pentru a nu pune un candidat in primul tur, dar decizia formala nu o vom lua in aceasta luna, ci in iulie sau cel tarziu in august. Cine va candida este o alta discutie, dar nu sunt legate cele doua chestiuni. Candidat mai mult ca sigur ca vom avea si cine va fi acel candidat vom vedea”, a spus Kelemen Hunor.

 

Solicitat sa precizeze daca isi doreste sa candideze la Presedintie, liderul UDMR a raspuns: „Eu personal nu am asa o ambitie, am mai fost o data candidat, stiu cu ce se mananca, stiu sa dansez acest dans. Stiu ce inseamna sa fii candidat, dar nu exista o ambitie personala pentru 2014. Asta nu inseamna ca nu voi tine cont de parerile colegilor, pentru ca in politica nu poti sa iei doar decizii personale „.

 

Kelemen Hunor a fost intrebat de asemenea legat de alti potentiali candidati in scrutinul prezidential.

 

El a fost intrebat daca il vede pe liderul PNL Klaus Iohannis un candidat cu sanse la prezidentiale.

 

„Trebuie sa spuneti dumneavoastra daca romanii aleg un neamt pentru presedintele Romaniei. Eu stiu ca romanii nu aleg un maghiar pentru presedintele Romaniei”, a spus el, apreciind totodata ca Iohannis poate fi „un adversar redutabil” daca va ajunge in turul al doilea.

 

„Este un om politic cu experienta si este un adversar, dar nu stiu daca va candida, nici aici lucrurile nu sunt clare, daca el va fi candidatul dreptei sau nu el va fi acel candidat care va intra in turul doi. Sunt multe speculatii in care eu ca om politic nu intru cu mare placere pentru ca este domeniul ziaristilor, analistilor, nu neaparat al politicienilor. Eu stiu ca este un om puternic si, daca va candida si daca va intra in turul doi, va fi un adversar redutabil”, a opinat el.

 

Kelemen a apreciat de asemenea sansele lui Victor Ponta, daca acesta se va inscrie in cursa prezidentiala.

 

„El a evoluat enorm de mult de cand eu il cunosc si este in continuare la varsta la care omul evolueaza si omul are sansa de a merge in mai multe directii, doar poate sa-si aleaga directia. Da, poate fi si va fi, daca va candida, un prezidentiabil. E un om talentat, un om foarte tanar si cu o cariera la aceasta varsta, pentru unii de invidiat. Cine ajunge la 40 de ani pemier? Foarte putini”, a comentat el.

 

Mai mult, Kelemen nu a exclus ca in turul al doilea sa ii dea votul lui Victor Ponta, insa cu amendamentul ca acela care il va contracandida pe premier sa nu aiba argumentele care sa il convinga. „Depinde cu cine este in turul doi si depinde de program si cum evolueaza lucrurile pana atunci. Daca lucrurile merg bine si daca are un contracandidat care nu ma convinge, da. Eu l-am votat si pe Ion Iliescu si niciodata nu credeam si, totusi, diferenta este foarte mare, intre Iliescu si Ponta”, a nuantat liderul UDMR.

 

Kelemen a insistat insa ca in acest moment „jocul este deschis” si, pentru prima oara, candidatii la Presedintie vor fi cunoscuti oficial abia cu doua luni inainte de alegeri.

 

Intrebat cata incredere are in premier, pe o scara de la 1 la 10, Kelemen Hunor a raspuns: „Daca sunt in coalitie cu Victor Ponta, atunci am incredere in el si nu dau note. Si am incredere in el pentru ca pana acuma nu m-a dezamagit de cand suntem in aceasta coalitie”.