Rada Suprema, parlamentul ucrainean, a propus anularea Acordurilor de la Harkov care stabilesc conditiile de stationare in portul Sevastopol din Crimea a Flotei ruse din Marea Neagra.
Acordurile mentionate au fost incheiate de presedintii Rusiei si Ucrainei in aprilie 2010, in urma unor negocieri ample, care au vizat inclusiv chestiuni de ordin politic, economic si umanitar. Conform intelegerilor convenite, la acea data, de Dmitri Medvedev si Viktor Ianukovici, incepand cu 28 mai 2017, pentru inchirierea teritoriului ocupat de flota, Rusia ar urma sa plateasca 100 de milioane de dolari pe an si sa acorde o serie de facilitati, inclusiv o reducere substantiala a pretului la gazele naturale livrate Ucrainei.
Dar poate cel mai important aspect al acordului era prelungirea cu 25 de ani a dreptului de stationare a Flotei ruse la Sevastopol.
Am putea spune ca Rusia a cautat-o „cu lumanarea”.
Totusi, oficial, Moscova spune ca nu are nici o legatura cu ce se intampla in Crimeea, dar Kievul si Occidentul dau de inteles ca ar exista un amestec al Rusiei, interesata, dupa cum afirma criticii Kremlinului, de grabirea procesului de destramare a vecinului sau slav. Din punct de vedere economic, dar si politic, Moscova nu ar fi deloc avantajata de o dezintegrare a Ucrainei, avand in vedere, in primul rand, schimburile comerciale bilaterale. Un astfel de scenariu nu promite decat pierderi uriase pentru ambele parti.
Oricum ar fi, exercitiile militare ordonate pe neasteptate de presedintele Vladimir Putin in vestul Rusiei, prezenta lui Ianukovici pe teritoriul rus conduc la ideea ca Moscova ar putea avea un anumit plan. Greu de spus ce ar presupune el in afara de crearea unor presiuni si de mentinere a unei confuzii privind intentiile reale ale Kremlinului.