Acasă Stirile zilei Turcia se pregateste de lansarea unui nou satelit militar: GOKTURK-3

Turcia se pregateste de lansarea unui nou satelit militar: GOKTURK-3

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

gokturk-satellite26Guvernul de la ANKARA pregateste dezvoltarea unui satelit national capabil sa duca aeronave militare si civile pe orbita, potrivit ministrului turc al apararii Ismet Yilmaz. Potrivit unei intalniri care a avut loc la comitetul de industrie militara turc din trei ianuarie 2013, Ismet Yilmaz a declarat ca guvernul turc va demara negocierile cu producatorul turc de armament Roketsan Inc., pentru prima faza a conceptiei sistemului, „pentru a fi siguri ca satelitii civili si militari pot fi trimisi in spatiu”, potrivit lui Yilmaz. 

In timpul intalnirii din trei ianuarie, solicitata de Yilmaz si de primul ministru turc Tayyip Erdogan, comitetul a mai aprobat si inceperea negocierilor cu compania turca Turkish Aerospace Industries (TAI) pentru dezvoltarea unui radar cu diafragma sintetica (SAR) denumit Gokturk-3, cu suportul producatorului de electronica militara Aselsan si institutul de cercetare turc Tubitak.

Cu un segment comprimat intr-un singur satelit echipat cu SAR, terminal de sol, si cu statie mobila la sol, Gokturk-3 va aduce imagini de rezolutie foarte mare din orice colt al lumii zi si noapte, in orice conditii meteo, potrivit administratiei turce.

In una decembrie Turica a lansat un satelit asamblat pe piata interna care furnizeaza imagine de calitate medie: Gokturk-2. Acesta incorporeaza un sistem de generare a energiei solare realizat in Germania si un instrument optic furnizat de Coreea de Sud. Aceasta misiune vine dupa lansarea in august 2011 a microsatelitului de la Dnepr.

In urmatorii ani Turcia planuieste sa lanseze Gokturk-1, cel mai mare si satelit capabil sa furnizeze informatii de detaliu similare cu performantele satelitului de observare French Pleiades Earth, construit de EADS-Astrium. Gokturk-1 este deja in constructie printr-o intelegere cu Telespazio si Thales Alenia Space, care prevede constructia, asamblarea, lansarea si testarea in Turcia.