Tulburarile de personalitate care iti pot semnala ca stai sub acelasi acoperis cu un psihopat!

Tulburarile de personalitate sunt tulburari psihice care afecteaza modul in care oamenii gestioneaza emotiile, comportamentul si relatiile. Tulburarile de personalitate pot fi diagnosticate in 40-60% din cazuri si se caracterizeaza printr-o colectie durabila de modele comportamentale adesea asociate cu perturbari personale, sociale si profesionale considerabile.

Acest comportament poate determina aparitia unor abilitati de adaptare maladaptiva si poate duce la probleme personale care provoaca anxietate, suferinta sau depresie.

Conceptul de tulburari de personalitate este mult mai recent si provine din punct de vedere istoric de la psihiatrul Philippe Pinel in anul 1801, atunci cand descria pentru prima data o astfel de tulburare de personalitate.

Conform Manualului de Diagnostic si Statistic al Tulburarilor Mentale, exista zece tipuri de tulburari de personalitate, care pot fi grupate in trei categorii:

Clusterul A (ciudat, bizar, excentric)

Loading...

Paranoid, Schizoid, Schizotipal

Clusterul B (dramatic, neconstant)

Anti-social, Borderline, Histrionic, Narcisist

Custerul C (Anxios, fricos)

Evitant, Dependent, Obsesiv-Compulsiv

Mai jos sunt explicate cele zece tipuri de tulburari de personalitate si caracteristicile acestora:

#1. Tulburarea de personalitate paranoida

Acest pacient este intotdeauna cu garda sus si pazit, aflandu-se in mod constant in cautarea unor acte suspecte. Indivul este prea sensibil fata de respingere. Poate simti rusine si umilinta si poate pastra dusmanie. Retragerea din preajma celorlalti este ceva comun si este dificil sa formeze relatii apropiate, deoarece ii pot invinovati cu usurinta pe altii pentru propriile lor greseli.

Semne:

Neincredere fata de ceilalti

Sensibil la reactia oamenilor

Abilitatea de a tine dusmanie o perioada lunga de timp

Loading...
spre