Acasă Stirile zilei Stiinta Tu stii de ce ti se misca ochii cand visezi? Explicatia cercetatorilor...

Tu stii de ce ti se misca ochii cand visezi? Explicatia cercetatorilor te va uimi

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pana acum, savantii banuiau ca aceasta reactie este rezultatul a ceea ce mintea noastra „vede” in timpul unui vis, dar pana acum nimeni nu a putut demonstra asta.

Acum cercetatorii au aratat ca, pe durata unui vis, ochii si creierul unui om reactioneaza la fel ca atunci cand acesta este treaz.

Studiul, publicat in revista „Nature Communications”, ofera o imagine despre cum functioneaza celulele creierului atunci cand dormim.

In cadrul acestei cercetari, oamenii de stiinta de la Universitatea din California, in frunte cu Dr Itzhak Frie, au implantat elecrozi in creierul a 19 oameni cu o forma de epilepsie rezistenta la medicamente, noteaza Observator.tv.

Timp de doua saptamani dispozitivele de monitorizare au inregistrat activitati variate ale neuronilor aflati in lobul temporal, adica zona ce reprezinta „podul” dintre perceptia vizuala si memorie. „Primele studii au aratat ca neuronii sunt declansati atunci cand vedem imagini cu persoane sau peisaje cunoscute sau cand pur si simplu inchidem ochii si ni le amintim”, a spus Frie.

Cand au fost insa prelucrate datele inregistrate de electrozi, cercetatorii au descoperit ceva cu totul neasteptat.

De la peisaje fantastice si pana la vorbitul cu animalele sau alte actiuni supranaturale, visele noastre pot fi de-a dreptul bizare. Cu toate acestea, studiul facut recent a aratat ca toate aceste lucruri ciudate par normale atunci cand visam, asta pentru ca o parte din creier a „renuntat” sa mai gaseasca o explicatie la ceea ce se intampla in vis.

Expertii au aratat chiar ca visele si fanteziile par sa activeze regiuni din emisfera dreapta a creierului, asociata de obicei cu procesarea cuvintelor, a unui inteles, a unei explicatii rezonabile. Mai mult, s-a observat ca activitatea creierului era tot mai mica pe masura ce visele erau mai ciudate, ca si cum creierul nu s-a mai obosit sa le inteleaga.