Acasă Stirile zilei TSUNAMI ameninta Hawaii-ul

TSUNAMI ameninta Hawaii-ul

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Circa 80.000 de persoane sunt amenintate de tsunami in Hawaii. Guvernatorul statului Hawaii a instituit starea de urgenta.

Autoritatile canadiene au lansat, sambata seara, o alerta de tsunami dupa un „seism major” cu magnitudinea de 7,7 produs in largul coastei de vest a tarii.

Valurile seismice care au ajuns in Hawaii sunt mai mici decat se anticipase, cel mai inalt avand 58 de centimetri, relateaza CNN.

„Majoritatea zonelor din Hawaii sunt lovite deja de al patrulea val seismic”, a declarat Gerard Fryer, de la Centrul de avertizare in caz de tsunami in Pacific. El a precizat ca datele arata in prezent ca evacuarea nu a fost necesara, dar a fost totusi o masura de precautie buna.

Cel mai inalt val a avut 58 de centimetri, dar in general valurile sunt mai mici decat se anticipase.

Gerad Fryer a avertizat locuitorii ca nu trebuie sa se lase inselati de aparente.

„Primul val nu este niciodata cel mai mare”, a declarat el. Valurile urmatoare ar putea fi mult mai puternice si ar putea provoca indundatii.

„Daca valurile sunt mari, va dura sase sau sapte ore” inainte de a putea ridica alerta, a adaugat specialistul.

Sirenele care avertizeaza populatia de pericolul unui tsunami suna de cateva ore in Hawaii. Iar oamenii se refugiaza in zone inalte. Unul dintre principalele aeroporturi din arhipelag a fost evacuat.

Aproximativ 80.000 de persoane traiesc in zonele vizate de evacuare in insula Oahu din Hawaii, iar autoritatile au deschis 26 de centre pentru acestea.

Peter Carlisle, primarul orasului Honolulu, situat pe insula Oahu, a emis o avertizare de ultim moment, cerandu-le persoanelor care nu au parasit inca zonele vizate sa nu se bazeze pe politie pentru a veni sa le ajute. Un tsunami este asteptat din minut in minut, iar politistilor din zonele joase li s-a recomandat, de asemenea, sa se puna la adapost.

„Oamenii pleaca din zona, traficul este intr-o oarecare masura congestionat. Nu am avut prea mult timp la dispozitie asa cum a fost cu alte avertizari de tsunami, iar aceasta a venit in cursul noptii, ceea ce a incetinit procesul intr-o oarecare masura”, a declarat pentru CNN Shelly Kunishige de la Apararea Civila a statului Hawaii.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos