Nelu Iordache va fi cercetat in stare de arest, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis propunerea procurorilor DNA.

Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.

De asemenea, procurorii au dispus extinderea cercetarilor in cazul lui Iordache, acesta fiind acuzat de schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, delapidare, folosire cu rea credinta a creditului societatii, fals in inscrisuri si spalare de bani.

In Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale, procurorii au retinut ca Nelu Iordache, in calitate de administrator al firmei SC ROMSTRADE SRL, a schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei de 25.000.000 lei, bani incasati in vederea proiectarii si executiei lucrarilor la primul tronson din autostrada Nadlac – Arad, lucrarea fiind finantata in proportie de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Cea mai mare parte, si anume 9.724.780 lei din suma destinata pentru constructia autostrazii, a fost folosita pentru achitarea unor datorii ale societatilor in care era direct interesat, plati facute in baza unor contracte ce nu au legatura cu derularea contractului pentru autostrada.

O alta parte din bani, si anume 9.861.000 lei, au fost retrasi in numerar cu scopul declarat al achizitiei de terenuri, in baza unor antecontracte de vanzare cumparare fictive. Procurorii sustin ca Nelu Iordache ar fi falsificat personal 7 dintre aceste contracte.

In ceea ce priveste alte 20 de operatiuni comerciale ce nu au legatura cu proiectul construirii autostrazii, Nelu Iordache i-ar fi instigat pe unii angajati ai SC ROMSTRADE SRL sa falsifice documente justificative, potrivit procurorilor.

Banii au fost folositi fie pentru rambursarea de dobanzi si comisioane restante aferente unui contract de credit, fie au a fost cheltuiti cu titlu de onorariu notar public, taxa de carte funciara si impozit aferente achizitionarii unui teren in comuna Adunatii Copaceni, precum si pentru materiale, lucrari si servicii de consultanta si transport necesare proiectului de constructie, a unui complex in comuna Adunatii Copaceni. Toate aceste plati nu au legatura cu proiectul de constructie a autostrazii.

Pentru a disimula adevarata provenienta a banilor utilizati pentru platile sus mentionate, invinuitul Nelu Iordache a trecut acesti bani, pe baza unor facturi care atestau operatiuni fictive, prin firmele administrate de complicii sai. Apoi banii s-au intors cu explicatia „plata eronata” sau „plata nedatorata” in contul SC ROMSTRADE SRL deschis la o alta banca decat cea prin care se derulau operatiunile de plati aferente contractului pentru construirea autostrazii, se arata in documentul DNA.

Potrivit DNA, activitatea infractionala a fost desfasurata cu sprijinul unor administratori ai unor firme care, in baza unor intelegeri cu Nelu Iordache, au emis facturi aferente proiectului de construire a autostrazii, le-au stornat si au restituit, de regula in aceeasi zi, sumele de bani la SC ROMSTRADE SRL, in alt cont, cu explicatia de plata eronata sau necuvenita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.