Transnistria este tot mai interesata de a intra in componenta Rusiei a declarat liderul separatist Evgheni Sevciuk, mentionand ca situatia s-a agravat dupa ce Republica Moldova a transferat o parte din suveranitatea sa militara Romaniei.

„Vreau sa spun ca avem o pozitie clara si ferma. In 2006, a fost organizat un referendum, in cadrul caruia 97 la suta dintre locuitorii Transnistriei au votat pentru independenta si, ulterior, pentru unire cu Rusia. Acesta este scopul nostru politic”, a declarat Sevciuk, intr-un interviu pentru postul rus de televiziune RBK-TV, reamintind ca „pozitia noastra in aceasta privinta a ramas neschimbata timp de 24 de ani”.

El a subliniat ca Rusia „intotdeauna a dat dovada de rabdare” in incercarea de a solutiona conflictul transnistrean.

„Insa astazi situatia s-a schimbat radical, deoarece R.Moldova a delegat practic o mare parte din suveranitatea sa economica Europei, iar suveranitatea militara i-a delegat-o Romaniei. Exista un acord de cooperare militara intre R.Moldova si Romania. Astfel, conflictul (transnistrean) ramane nesolutionat”, a afirmat liderul separatist de la Tiraspol, exprimandu-si nemultumirea fata de recunoasterea limbii romane drept limba de stat a Republicii Moldova.

Sevciuk a propus amanarea negocierilor in formatul 5+2, care ar trebui sa ai loc la Viena.

„Le propun partenerilor sa amanam negocierile, pentru a vedea cum se va comporta R.Moldova. Consider ca desfasurarea negocierilor in contextul blocadei economice este inutila”, a declarat el.

Liderul de la Tiraspol a reiterat ca raporturile dintre Republica Moldova si Transnistria pot fi rezolvate printr-un divort „civilizat”, care ar respecta interesele locuitorilor din regiunea separatista.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.