Acasă Stirile zilei Traian Basescu si sotia sa au solicitat cetatenia Republicii Moldova!

Traian Basescu si sotia sa au solicitat cetatenia Republicii Moldova!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu si sotia sa, Maria, au solicitat cetatenia Republicii Moldova si au depus la 8 martie o cerere in acest sens la presedintia de la Chisinau, relateaza vineri portalul Moldova.org si Radio Chisinau.

In prezent, cererea lor se afla in etapa de avizare, urmand ca apoi sa fie examinata de catre seful statului moldovean, Nicolae Timofti.

Desi termenul legal este de un an, solicitarea fostului presedinte roman ar putea fi examinata in regim prioritar, fiind vorba de o persoana cu statut special, a precizat pentru Radio Chisinau, Ana Samson, consultant principal pentru relatii publice al presedintiei moldovene.

Traian Basescu declara inca in iulie 2013 — dupa o vizita in Republica Moldova — ca dupa ce isi va termina mandatul de presedinte al Romaniei va cere, „poate”, cetatenia moldoveana in semn de respect si dragoste pentru Republica Moldova si oamenii ei.

O saptamana mai tarziu, Traian Basescu spunea ca este decis „categoric” sa ceara cetatenia Republicii Moldova, mentionand ca si-ar dori ca romanii sa traiasca intr-o singura tara. „Daca acum nu putem avea cetatenie romana pe ambele maluri ale Prutului, macar sa le am pe amandoua”, a spus el.

in aprilie 2015, Traian Basescu si-a reiterat dorinta de a deveni cetatean al Republicii Moldova, doar ca atunci situatia politica din Moldova nu era favorabila unui astfel de demers, scrie Moldova.org. Totusi, presedintele moldovean Nicolae Timofti a spus atunci ca nu sunt probleme. „Avand in vedere ca dumneavoastra ati oferit multor cetateni moldoveni cetatenia romana, cred ca nu este o problema ca noi sa va acordam cetatenia Republicii Moldova”, a afirmat la acea vreme Nicolae Timofti, relateaza Agerpres.

Tot in aprilie 2015, Basescu a fost decorat de presedintele Nicolae Timofti cu ordinul „stefan cel Mare”, decoratia militara suprema a Republicii Moldova.

Distinctia i-a fost acordata „in semn de profunda gratitudine pentru contributia sa deosebita la promovarea stabilitatii, securitatii si democratiei in regiune si pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova in procesul de formare a cadrelor din domeniile apararii, securitatii si asigurarii ordinii publice”, potrivit presedintiei de la Chisinau.