Acasă Stirile zilei Social Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfintii 40 de Mucenici! VIDEO

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfintii 40 de Mucenici! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Credinciosii ortodocsi ii cinstesc sambata, 9 martie, pe Sfintii 40 de Mucenici, zi in care gospodinele prepara si impart la rude, vecini, oameni sarmani mucenici, dar si Mosii de iarna – se face pomenirea mosilor si stramosilor cei mai indepartati din neam.

Traditii si obiceiuri de Mucenici in toate zonele tarii

Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii.

In Moldova, acestia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, si sunt copti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuca sau dupa preferinta cu smantana si zahar.

In Dobrogea, se pastreaza aceeasi forma antropomorfica, dar mucenicii sunt mai mici si sunt fierti in apa cu zahar, cu scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici.

In Muntenia, pe langa bradosii obisnuiti, se face o “Uitata pentru morti”, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copii il joaca in jurul focului si care este dedicat celor morti care pe timpul anului au fost uitati.

Obiceiul celor 40 sau 44 de pahare

Barbatii apreciaza obiceiul stravechi de a „bea” 40 de pahare de vin, ce dateaza din mosi-stramosi, cand se credea ca „ portia” de 40 sau 44 de pahare de vin simbolizeaza puterea si vigoarea, pentru ca vinul se transforma in timpul anului in sange si putere de munca. Totusi, in traditia populara, barbatii beau 44 de pahare cu vin. Dupa traditia crestina, Sfintii martiri au fost 40, dupa cea geto-dacica, au fost 44, atatea fiind si zilele dintre 9 martie si 23 aprilie, cand este sarbatorit Sfantul Mare Mucenic Gheorghe.

Multe alte datini insotesc ziua de 9 martie printre care amintim: obiceiul ca barbatii sa bea 40 de pahare de vin in aceasta zi, ritualul de a bate cu maiul in pamant pentru ca din acesta sa iasa caldura, traditia de a bate 40 de mantii (cate una pentru fiecare mucenic) cu scopul de a trai ani multi si sanatosi si de a descoperi eventuale comori ingropate in pamant sau, cutuma de a merge in acea zi la pescuit, iar cel care va prinde 40 de pesti si va reusi sa inghita unul viu sa aiba noroc tot anul la prins peste.

De Mucenicii se face prognoza vremii

In ziua Sfintilor Mucenici se face prognoza vremii pana la sfarsitul anului. De secole, se spune ca daca ploua in aceasta zi, va ploua si in ziua de Pasti. Insa, daca tuna in timpul zilei, este un semn bun, pentru ca va urma o vara favorabila culturilor, iar recoltele vor fi mai mari decat spera gospodarii. In schimb, daca in ajunul sarbatorii este vreme rece si ingheata pamantul, in mod cert, va urma o toamna lunga.

Pentru sporul in gospodarie

In Muntenia, femeile stropesc obiectele din gospodarie cu agheasma cu ajutorul unui pamatuf de busuioc: vasele in care gatesc de post, apoi cele pentru bucatele pentru sarbatorile de familie, lucrurile de imbracaminte si proviziliile din camara, pentru a avea hrana pana la recolta urmatoare. In finalul procesiunii, se tamaiaza casa.

Pentru sanatate şi armonie in familie

In ziua Mucenicilor se mai impart cate 40 de nuci frumoase, in coaja, tinerilor casatoriti, pentru a avea o casnicie frumoasa , iar membrii familiei sa fie mereu sanatosi. De asemenea pentru a avea spor la bani, barbatii mananca seminte, iar unitatea de masura este lingura: la un pahar de vin se consuma o lingura de semnite de floarea -soarelui sau de dovleac.

Insa, in ziua Sfintilor Mucenici, cu exceptia bucatelor care se impart in memoria rudelor decedate si pentru buna-sporire in familie, nu se dau bani cu imprumut.

Simbolul cifrei opt

Obiceiul de a face mucenici se respecta in toate zonele tarii. Femeile pregatesc 40 de figurine din aluat, numite „sfinţişori sau mucenici”, in funcţie de zona geografica. Mucenicii impletiti din aluat dospit au forma cifrei opt si reprezinta simbolul echilibrului cosmic. Mucenicii sunt unsi cu miere, iar deasupra se presara nuca macinata, simbolul belsugului.

Sursa: dcnews.ro