Acasă Stirile zilei Social Traditii, obiceiuri si superstitii de 1 MARTIE – MARTISOR! VIDEO

Traditii, obiceiuri si superstitii de 1 MARTIE – MARTISOR! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

1 MARTIE – MARTISOR. Martisorul este una dintre cele mai vechi sarbatori traditionale romanesti. Ea vesteste venirea primarii, traditia martisorului datand de acum 8000 de ani. Martisorul este un simbol al reinnoirii timpului si al renasterii naturii, odata cu venirea primaverii, dar si al sperantei, fiind daruit celor dragi pentru a le aduce noroc si belsug.

In general, femeile si fetele primesc martisoare si le poarta pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primaverii. In Moldova insa, obiceiul este ca fetele sa daruiasca martisoare baietilor. Impreuna cu martisorul se ofera adesea si flori timpurii de primavara, cea mai reprezentativa fiind ghiocelul.

Martisorul ce se poarta la inceputul lunii martie este si plin de superstitii. Se crede ca acesta aduce prosperitate, vestind venirea primaverii. De asemenea, se crede ca cei care poarta martisor pana cand se arata semnele de biruinta ale primaverii vor avea noroc tot anul. Si asta nu e tot. Conform unei credinte populare, martisorul alunga deochiul. Motivul? Martisorul este considerat un talisman norocos, nu o bijuterie.

Dupa, martisorul nu se arunca. Talismanul se leaga de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa aduca noroc. Altfel, forta magina a amuletei va fi anulata.

O alta superstie ne vorbeste despre semnificatia daruirii martisoarelor. Se cred ca martisoarele daruite din inima te fac sa iti apropii soarele, ti-l faci binevoitor sa-ti dea ce-i sta in putere, frumusete, veselie si sanatate, cinste si iubire.

Semnificatia firelor alb si rosu

Arheologii au descoperit obiecte cu o vechime de mii de ani care pot fi considerate martisoare. Ele au forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu, insirate pe ata, pentru a fi purtate la gat. Cele doua culori sunt deschise interpretarilor: rosul poate semnifica vitalitatea femeii, iar albul – intelepciunea barbatului. Astfel, snurul martisorului exprima impletirea inseparabila a celor doua principii.

De ce este bine sa porti martisor toata luna?

Martisorul era pus la mainile sau la gatul copiilor pentru a le purta noroc in cursul anului, pentru a fi sanatosi si curati ca argintul la venirea primaverii. In unele zone, copiii purtau martisorul 12 zile la gat, iar apoi il legau de ramura unui pom tanar. Daca in acel an pomului ii mergea bine insemna ca si copilului ii va merge bine in viata. In alte cazuri, martisorul era pus pe ramurile de porumbar sau paducel in momentul infloririi lor, copilul urmand sa fie alb si curat ca florile acestor arbusti.

In prezent, martisorul este purtat intreaga luna martie, dupa care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede ca aceasta va aduce belsug in casele oamenilor. Se zice ca daca cineva isi pune o dorinta in timp ce atarna martisorul de pom, aceasta se va implini. La inceputul lui aprilie, intr-o mare parte a satelor Romaniei si Moldovei, pomii sunt impodobiti de martisoare. In Transilvania, martisoarele se atarna de usi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, intrucat se considera ca astfel se vor speria duhurile rele.

ZILELE BABELOR

Fiecare ar trebui sa avem o baba, indiferent care ne-o alegem. Daca ne aducem aminte in pragul inceputului de martie atunci fiecare iși alege Baba preferata, urmand a aștepta sa ajunga la ziua și la Baba aleasa pentru a putea ști cum ii va fi viitorul. De regula, Baba se alege in functie de ziua de nastere. De exemplu daca esti nascut pe ziua de 10 se face calculul: 1+0=1, iar ziua aleasa va fi 1 Martie.

Cel mai mult conteaza cum e vremea in ziua aleasa si nu in ce zi pica. Daca ziua aleasa este frumoasa și calda sau insorita, atunci Baba va fi vesela, iar daca este o zi posomorata, atunci Baba este suparata.

Dincolo de obiceiuri, traditii si superstitii, martisorul este o intrupare a bucuriei, a dragostei de viata, un semn prin care noi, oamenii salutam renasterea naturii odata cu venirea primaverii.