Acasă World Totul despre Felipe al VI-lea, noul rege al Spaniei. Dezvaluiri pe care...

Totul despre Felipe al VI-lea, noul rege al Spaniei. Dezvaluiri pe care nu le stiai!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Felipe de Bourbon a fost incoronat rege al Spaniei la varsta de 46 de ani, luandu-i locul tatalui sau, Juan Carlos. Noul conducator al peninsulei Iberice este vazut ca fiind modest si discret.

 

Prin studii in strainatate si formare militara, „obiectivul sau, singurul sau obiectiv, este sa serveasca Spania. I s-a inoculat, in forul interior, ca trebuie sa fie primul servitor”, declara la un moment dat mama sa, regina Sofia.

Misiunea sa este sa asigure continuitatea unei monarhii parlamentare instaurate progresiv, odata cu urcarea pe tron, in 1975, a lui Juan Carlos, desemnat de catre dictatorul Francisco Franco ca succesorul sau.

Marea sa provocare este sa convinga, intr-o tara in care sustinerea populara a monarhiei a atins cel mai slab nivel istoric, dupa o serie de scandaluri, care l-au ocolit.

Serios dar zambitor, mai rezervat ca tatal sau, printul mostenitor a avut mult timp de suferit de pe urma compararii cu Juan Carlos, multi spanioli prezentandu-se mai degraba „juan-carlisti” decat monarhisti.

Insa problemele cu sanatatea repetate ale lui Juan Carlos, vanatoarea de elefanti in Botswana, in aprilie 2012, foarte controversata intr-o Spanie afectata de criza, si ancheta pentru coruptie care o vizeaza pe fiica sa cea mica, Cristina, si pe sotul ei, Iñaki Urdangarin, au afectat popularitatea regelui.

Concomitent, cota de popularitate a printului a crescut.

„Un anumit echilibru intre cei doi este pe cale sa se creeze”, sublinia la inceputul lui 2013 Antonio Torres del Moral, un profesor de drept constitutional.

Brunet si cu ochii albastri, inalt de 1,98 metri, elegantul Felipe si-a cultivat o imagine de apropiere si modernitate. El a fost ajutat in acest sens de casatoria, in 2004, cu Letizia Ortiz, o femeie din popor, jurnalista si divortata, o premiera in istoria monarhiei spaniole.

Din uniunea lor s-au nascut doua fetite bolde, Leonor, in octombrie 2005, si Sofia, in aprilie 2007.

Familia a trait pana in prezent departe de fast, intr-o casa construita pentru Felipe in parcul Palatului Zarzuela, langa Madrid.

Felipe de Bourbon s-a nascut in capitala spaniola, pe 30 ianuarie 1968. Legenda spune ca Juan Carlos a lesinat la anuntul nasterii unicului sau mostenitor masculin, dupa cele ale infantelor Elena, in 1963, si Cristina, in 1965. Monarhii il aveau astfel pe viitorul rege, Constitutia spaniola preferand mostenitori barbati.

– Un rol tot mai important

La varsta de noua ani, in 1977, Felipe este numit print de Asturia si mostenitor oficial al coroanei spaniole. Baiatul pronunta primul discurs in fata Parlamentului.

Patru ani mai tarziu primeste prima lectie importanta, odata cu tentativa de lovitura de stat a colonelului Antonio Tejero, la 23 februarie 1981, care-l va transforma pe rege in scutul democratiei spaniole.

Tatal il cheama pe baiat alaturi de el. „Voia sa fie in biroul sau, cu el, pentru a-l vedea actionand”, declara regina Sofia pentru jurnalista Pilar Urbano, afirmatii citate in cartea „La Reina”.

Dupa ultimul an de liceu, in Canada, Felipe frecventeaza, in perioada 1985-1988, scoli militare ale celor trei arme. De asemenea, studiaza dreptul la Universitatea Autonoma Madrid si obtine un master in Relatii Internationale la Universitatea Georgetown de la Washington.

Cu timpul isi asuma un rol protocolar tot mai important si isi multiplica activitatile publice, in special in strainatate, folosindu-si buna cunoastere a englezei.

Vorbeste la fel de bine catalana, un atu in Catalonia, o regiune in nord-estul Spaniei in care aspiratiile nationaliste s-au consolidat odata cu criza economica, un lucru care contribuie la tensionarea relatiilor cu Madridul.

Incepand din primavara lui 2010, Felipe a fost nevoit sa-si consolideze si mai mult prezenta oficiala, in contextul ingrijorarilor la adresa sanatatii lui Juan Carlos.

Pilot de elicopter, amator de fotbal, Felipe este de asemenea foarte sportiv, in continuarea traditiei familiei. El a participat la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992, in echipa spaniola de iahting.

El a fost mult timp considerat unul dintre cei mai ravniti printi mostenitori, iar Casa Regala a pastrat o tacere totala asupra relatiilor sale sentimentale, pana la logodna, in noiembrie 2003, cu Letizia Ortiz.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos