Acasă Multimedia Fotogalerie Top ZECE PREVIZIUNI climatice care ameninta TERRA!

Top ZECE PREVIZIUNI climatice care ameninta TERRA!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Inceputul secolului XXI este marcat fara indoiala de o preocupare majora pentru conservarea planetei si explorarea resurselor de viata! Pentru a vedea cum se oglindeste aceasta preocupare in previziunile realizate de inaintasii nostri dar si in activitatea institutiilor ce servesc direct acestui scop am realizat un top ZECE al celor mai sumbre previziuni legate de Terra!

1incalzirea climatica10. Incalzirea climatica

Mai mult de jumatate din speciile vegetale si de o treime din animalele cele mai comune isi vor avea spatiul propice existentei lor redus la jumatate pana in 2080 din cauza incalzirii climatice daca tendinta actuala continua. Emisiile de gaze cu efect de sera (GES) in crestere pun planeta pe traiectoria unei incalziri cu circa 4 grade C pana la sfarsitul secolului in raport cu nivelurile preindustriale. Potrivit cercetatorilor de la University of Eastul Anglia (UEA din Norwich, Marea Britanie), circa 55 % din plante si 35 % din animale ar putea sa-si vada acest spatiu redus la cel putin jumatate pana in 2080. Plantele, amfibienii si reptilele risca cel mai mult pentru ca ritmul capacitatii lor de adaptare este mai lent decat cel al schimbarii climatice, subliniaza cercetatorii. Zonele cele mai afectate ar fi Africa Subsahariana, America Centrala, Amazonia si Australia. Potrivit cercetatoarei Rachel Warren, aceste estimari ar putea fi chiar depasite in masura in care ele nu tin seama decat de impactul cresterii temperaturilor, dar nu si de evenimentele extreme induse de schimbarea climatica precum cicloanele si inundatiile.

‘Populatiile de animale in special ar putea sa dispara mai rapid decat estimam avand mai putine plante disponibile pentru a le hrani’, explica ea intr-un comunicat care prezinta studiul.