Diferenta dintre o capodopera si un film mediocru o reprezinta o bariera aproape invizibila, pe care putini producatori reusesc sa o depaseasca. Iar unul dintre aspectele importante care contribuie la succesul unei productii este reprezentat de atentia care este acordata detaliilor.
Unul dintre aceste detalii este reprezentat de tinutele care sunt create pentru a intregi imaginea personajelor, imagine care te poate trece imediat dintr-o parte intr-alta a barierei. Pentru a trece testul costumelor, un test de altfel dificil si foarte pretentios, regizorii si producatorii au apelat la ajutorul unor designeri celebri in incercarea de a obtine rezultatele dorite.
Si de cele mai multe ori, acestea s-au ridicat la nivelul asteptarilor, costumele create pentru diferite personaje celebre ramanand in istoria cinemtografiei, dar si a modei. Nimeni nu poate uita aparitia impecabila in negru a lui Marcello Mastroianni din „8 1/2” sau tinuta de rocker a lui Richard Roundtree din „Shaft”, aparitii care peste timp au devenit adevarate trenduri si au influentat moda pana in zilele noastre.
Celebra revista GQ a alcatuit un top al celor mai stilate filme din istorie. De la Robert Redford in „Three Days of the Condor” si pana la Colin Firth in „A Single Man”, cinematografia a oferit momente splendide de eleganta, frumusete si grandoare vestimentara masculina.
„Three Days of the Condor” (1975): „Poarta acelasi costum pe durata intregului film”, a marturisit Sydney Pollack despre aparitia lui Robert Redford. Poate parea o simpla greseala, insa fratele lui Pollack a marturisit ca au lucrat mult timp pentru a realiza un costum perfect care sa-i defineasca personajul lui Redford. „Am cautat un anumit model de jacheta, o cravata de lana care sa-i ofere un aer dur, un fel de imagine de profesor”, a declarat Bernie Pollack.
„American Gigolo” (1980): Pentru a scoate in evidenta povestea din film, regizorul a cautat un designer celebru si astfel a ajuns la Giorgio Armani. „Nu era atat de cunoscut la acea vreme”, a marturisit Wanda McDaniel, vicepresedintele executiv al casei de moda. „Armani l-a imbracat pe Richard Gere intr-o tinuta simpla care inca pastreaza o eleganta deosebita si azi”, a spus McDaniel. Si ganditi-va cum ar fi fost daca era un alt gigolo: John Travolta a fost ales initial pentru acest rol.
„Purple Noon” (1960): Singurul lucru mai stralucitor decat apusul din film este personajul principal, interpretat de Alain Delon, unul dintre cei mai carismatici actori francezi. Patricia Highsmith, autorarea povestii pe care se bazeaza productia, a marturisit ca adora adaptarea realizata, marturisind ca alegerea lui Alain Delon a fost una inspirata. Lucru care se poate demonstra usor prin scenele in care actorul apare imbracat impecabil, facand ca viata sa para mai usoara.
„Get Carter” (1970): Designer-ul Evangeline Harrison a avut de trecut printr-o adevarata provocare atunci cand i s-a cerut sa creeze o costumatie perfecta care sa-i confere lui Michael Caine alura de gangster sofisticat. Iar solutia a fost aceea de a-l imbraca intr-un costum in stilul anilor ’60 al lui Dougie Hayward. Alegerea a fost una inspirata, tinand cont ca look-ul lui Caine a fost sofisticat si malefic, in acelasi timp.
„Breathless” (1959): Daca incerci sa te imbraci precum Jean-Paul Belmondo in filmul Breathless, cu siguranta vei avea cravata prea scurta, gulerul prea mic si jacheta prea mare. Totusi ceea ce a purtat actorul la 26 de ani nu este atat de greu de creat, insa maniera in care a facut-o e imposibil de refacut. Este ceea ce francezii ar numi stilul nepasator, iar americanii cool. Personajul lui Belmondo intruchipeaza un gangster care are mereu probleme si este complet iresponsabil. La aceea vreme a fost numit cel mai modern personaj american.
„Shaft” (1971): „Toata lumea isi aminteste de tinutele din piele”, marturiseste Richard Roundtree, actorul care a jucat rolul principal „dar eu imi amintesc de costumul facut manual”. John Shaft – detectiv, playboy – le-a purtat o singura data si a creat o adevarata moda.
„Quadrophenia” (1979): Desi filmul a fost produs la sfarsitul anilor ’70, actiunea acestuia era plasata la mijlocul anilor ’60, lucru care a fost evidentiat prin costumatiile specifice acelei perioade. „Am cautat mult timp hainele potrivite, cele clasice, de genul Lee Riders, tricotaj italian, costume din mohair cu trei butoni”, a declarat Roger K.Burton, cel care s-a ocupat de realizarea costumatiilor.
„Rushmore” (1998): In materie de costume, uniformele au fost tema centrala a comediei lui Anderson, comedie despre Max (Jason Schwartzman), un tanar excentric. De-abia tarziu in film, Max renunta la sacoul cu nasturi aurii, cravata cu dungi pentru un costum din catifea verde. Acesta a fost realizat de Karen Patch, acelasi designer care s-a ocupat si de tinutele din „Bottle Rocket” si „The Royal Tenenbaums”.
„A Hard Day’s Night” (1964): Cu cat ne amintim mai mult de hit-urile celebre ale celor de la Beatles, cu atat uitam de felul in care aratau – costumele negre si cizmele zip-up. In timpul filmarilor pentru A Hard Day’s Night, cei patru membri colaborau de doi ani cu designer-ul Dougie Millings, o relatie care a fost foarte importanta pentru ei daca tinem cont ca in film a aparut o secventa cu el.
„8 1/2” (1963): America l-a avut pe Cary Grant, iar Italia l-a avut pe Marcello Mastroianni. Iar un star mai atragator ca el nu a existat in anii ’60. In filmul lui Fellini, este clar dupa ce personaj s-a inspirat. „S-a imbracat ca Federico”, a marturisit Orietta Nasalli Rocca. Orice nesiguranta a personajului lui Mastroianni este ascunsa in spatele unui costum negru, o camasa alba si o cravata neagra.
„Reservoir Dogs” (1992): Nimeni nu iubeste mai mult ca Tarantino sa aduca un omagiu istoriei cinematografice, iar „Reservoir Dogs” este cel mai bun exemplu. Impreuna cu designer-ul Betsy Heimann, Tarantino a pastrat in filmul sau un stil simplu, clasic si elegant. „Costumul purtat de Harvey Keitel a fost un cadou din partea designer-ului francez Agnes B. Celelalte costume provin din magazine vintage si targuri”.
„How to Steal a Million” (1966): In tinerete, Peter O’Toole era actorul pe care toti barbatii il invidiau, isi doreau sa devina ca el, dar nu au avut sansa. Elegant si sarmant, O’Toole a aratat impecabil in „How to Steal a Million”. Fiecare articol vestimentar pe care il poarta ii vine ca turnat si se potriveste perfect. Costumul, paltonul, butonii de la camasa, toate detaliile au fost alese cu atentie si clasa. La fel ca si el, Audrey Hepburn este intruchiparea perfectiunii, purtand numai creatii Givenchy.
„The Godfather Part II” (1974): Ceea ce este genial la acest sequel legendar este modul in care realizatorii filmului au reusit sa surprinda look-uri perfecte pentru fiecare personaj. Toate costumele au fost create de designerul Theadora Van Runkle: „Al Pacino este un barbat italo-american superb” a spus aceasta despre Pacino. „Arata spledind in rosu sangeriu”, o culoare folosita in mod accentuat de Coppola in film pentru a evidentia moartea si regalitatea.
„Drive” (2011): Geaca de satin cu scorpion pe spate purtata de Ryan Gosling in Drive a devenit iconica intr-un scurt timp. Inca de la inceputul filmului, iti dai seama cata atentie s-a alocat detaliilor si cat de important este look-ul lui Gosling intr-un film violent de arta, care a schimbat regulile filmelor sangeroase.
„Inception” (2010): Costumele in trei piese, cravatele simetrice au definit stilul elegant din „Inception”, care te lasa fara rasuflare. Creatia lui Nolan a fost si mai sofisticata datorita costumelor si decorurilor pline de grandoare, insa pastrand un stil clasic si minimalist.
„Quantum of Solace” (2008): Aproape toate filmele cu James Bond merita incluse intr-un top al celor mai elegante si stilate filme. Insa diferenta o face Tom Ford ale carui costume au fost cu totul deosebite in „Quantum of Solace”. Stilul luxos al agentului 007 a fost ridicat la un nou nivel al elegantei de catre Tom Ford.
„A Single Man” (2009): Nici un barbat in pragul sinuciderii n-a aratat mai bine ca George Falconer, interpretat de Colin Firth, in „A Single Man”. Designerul Tom Ford a reusit sa ii creeze acestuia un stil care sa ii reflecte cu totul conditia sufleteasca apasatoare si chinuita, dar mai mult de atat, a oferit un film splendid, debutand in regie in aplauzele tuturor. Cei de la GQ au spus ca filmul lui Ford ofera cele mai elegante si stilate 101 minute din istoria cinematografiei moderne.
„North by Northwest” (1959): Cary Grant a fost supranumit actorul care i-a invatat pe barbatii americani sa se imbrace. Costumul sau din North by Northwest, creat de Kilgour, este legendar si poate cel mai cunoscut costum din istoria cinematografica americana. Grant l-a purtat pe tot parcursul filmului. Modelul sau a inspirat generatii intregi si un costum asemanator a fost purtat de Tom Cruise in „Collateral” si de Ben Affleck in „Paycheck”. Hitchcock l-a lasat pe Grant sa isi aleaga singur vestimentatia. Cary Grant avea o clauza in contract prin care putea pastra toate costumele purtate in filmele sale.
„A Clockwork Orange” (1971): Viziunea futurista a lui Stanley Kubrick asupra unei societati anarhiste a influentat o serie intreaga de cinefili, dar si designeri. Insa Malcolm McDowell n-a prezis niciodata succesul fenomenal pe care costumele sale il vor avea si ce impact vor avea asupra culturii pop. „L-am intalnit pe Jean Paul Gaultier la un festival de film si acesta mi-a spus: „iti multumesc foarte mult, acel film mi-a schimbat perceptia totala asupra creatiilor mele”, a povestit Macdowell pentru GQ.