Daca unii dintre regizori au incercat sa respecte cat mai fidel imaginea Mantuitorului dupa litera evanghelica, altii au reinterpretat-o radical, adaptand mesajul asa cum este adesea perceput astazi. Astazi in prima zi de Paste, caplimpede.ro va prezinta un top al celor mai bune filme despre viata lui Iisus Hristos.
10. The Passion of the Christ – Patimile lui Hristos (2004)
Lungmetraj despre ultimele 12 de ore din viata lui Iisus din Nazaret, PATIMILE LUI HRISTOS respecta intocmai adevarul biblic. Filmul incepe in Gradina Ghetsimani, unde, retras pentru a se ruga, dupa Cina cea de Taina, Iisus rezista ispitelor Satanei. Tradat de Iuda Iscarioteanul, Hristos este arestat si dus in cetatea Ierusalimului, unde preotii farisei Il invinuiesc de blasfemie, acuzatii care Ii vor aduce condamnarea la moarte. Iisus este dus in fata lui Pilat din Pont, guvernatorul roman al Palestinei, care asculta acuzatiile ce Ii sunt aduse la cunostinta de catre farisei. Constient ca se afla in fata unui conflict politic, Pilat lasa solutionarea problemei in seama imparatului Irod. Acesta Il aduce din nou pe Iisus in fata lui Pilat, care determina multimea sa hotarasca intre Iisus si criminalul Barabas. Masele vor alege sa il elibereze pe Barabas si sa il condamne pe Iisus. Hristos este predat soldatilor romani si flagelat. De nerecunoscut, El este readus in fata lui Pilat, care Il arata multimii, spunand parca: “Nu este destul?” Nu este destul… Pilat se spala pe maini si ordona soldatilor sa faca ceea ce cere multimea. Lui Iisus I se aduce crucea si I se ordona sa o poarte prin Ierusalim pana pe Golgota, unde este crucificat. Aici are de infruntat ultima ispita – teama ca a fost parasit de Tatal Sau. O depaseste insa in momentul in care o priveste pe Maria, Sfanta Fecioara, si spune ceva ce doar Ea poate sa inteleaga pe deplin: „Savarsitu-s-a.”
In momentul mortii Sale, natura insasi se revolta.
SURSELE:
Scenariul pentru Patimile lui Hristos a fost adaptat de regizorul/producatorul Mel Gibson, in colaborare cu Benedict Fitzgerald (Wise Blood, In Cold Blood, Heart of Darkness, Zelda) si infatisaza ultimele douasprezece ore din viata lui Hristos pe pamant. A fost adaptat dupa cele patru Evanghelii dupa Matei, Marcu, Luca si Ioan.
LIMBILE:
Toate personajele din film sunt surprinse vorbind limbile pe care le-ar fi vorbit atunci. Aramaica pentru evrei, inclusiv pentru Hristos si ucenicii sai si latina vulgara pentru romani. Greaca, vorbita in general de catre intelectualii timpului, nu este la fel de relevanta pentru subiectul filmului.
LOCATIILE:
Patimile lui Hristos a fost filmat in intregime in Italia, in principal in doua locatii:
MATERA – Secventele rastignirii au fost filmate in frumosul oras Matera, in regiunea Basilicata din sudul Italiei, in apropiere de locul unde Pier Paolo Pasolini a filmat Evanghelia dupa Matei, in 1965.
STUDIOURILE CINECITTA – Ierusalimul a fost singurul decor gigantic construit in renumitele Studiouri Cinecitta, in imprejurimile Romei, de catre celebrul scenograf Francesco Frigeri si decoratorul Carlo Gervasi.
Acest complex unic includea templul, unde a avut loc procesul religios al lui Hristos, curtea unde au avut loc audierile in fata palatului lui Pilat, si curtea interioara, unde Iisus a fost batut si schingiuit.
CREATORII:
Gibson i-a cerut cameramanului Caleb Deschanel (The Patriot, The Right Stuff) ca filmul sa arate ca picturile lui Caravaggio, un artist al Barocului Italian, ale carui imagini sunt cunoscute ca avand o stralucire vie din contrastul puternic intre lumina si intuneric.
„Cred ca picturile lui sunt minunate,” a spus Gibson despre Caravaggio. „Sunt violente, intunecate, spirituale si au un filon de vis neobisnuit.”
Patruzeci la suta din filmari s-au petrecut noaptea sau in interioare protejate de lumina, pentru a crea efectul luminii care se lupta pentru a strapunge intunericul. Costumele au necesitat multa documentare si au fost realizate manual de catre creatorul Maurizio Millenotti (Hamlet, Importance of Being Earnest), castigator al mai multor premii Oscar, pentru a intari perspectiva vizuala pe care Gibson a vrut-o pentru film, in tonuri de maro, negru si bej, care amintesc de Caravaggio. Desi majoritatea echipei de productie a fost recrutata din Italia (si majoritatea distributiei este fie din Italia, fie din Europa de Est), echipele de machiaj si coafura, conduse de Keith VanderLaan si Greg Cannom (A Beautiful Mind, Pirates of the Caribbean), au fost in intregime aduse de la Hollywood. Gibson stia ca avea nevoie de cei mai buni machiori din lume pentru a crea realismul de necompromis si uneori chiar tulburator pe care il cauta in secventele de schingiuire si rastignire. Actorul James Caviezel a indurat sesiuni de machiaj zilnice de cate sapte ore, in timpul filmarilor pentru ultimele secvente.