Acasă Life Dezvoltare Personala Tonul vocii si cat de repede vorbesti iti dezvaluie inteligenta!

Tonul vocii si cat de repede vorbesti iti dezvaluie inteligenta!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Probabil pentru multi dintre noi ni s-a intamplat sa ni se spuna ca suntem mai destepti decat parem. Fara indoiala, ceilalti oameni oameni te pot percepe ca fiind mai putin inteligent, mai ales atunci cand nu ai avut sansa de a-ti face cunoscuta inteligenta. Si, desi acest lucru ar putea fi un inconvenient social, poate fi un obstacol urias atunci cand vine vorba de cariera ta. Iata care este motivul pentru care tonul vocii si cat de repede vorbesti iti da de gol inteligenta.

Daca mergi la un interviu de angajare si prima impresie pe care intervievatorul o are despre tine este ca nu esti foarte inteligent, care sunt sansele sa obtii acel loc de munca?

Te-ai intrebat vreodata ce ii determina pe oamenii cu care te intalnesti sa te perceapa ca fiind inteligent sau nu la prima vedere? Daca intrebi o persoana de pe strada, aceasta ar putea sublinia aspectul si abilitatile conversationale ca factori principali. insa stiinta este de alta parere. intr-un studiu publicat in Jurnalul de stiinte Psihologice, studentii de la masterat de la Universitatea din Chicago au fost inregistrati cand spuneau de ce ar trebui sa fie angajati. Potentialii angajatori si recrutorii profesionisti au avut apoi trei optiuni: sa vada clipurile, sa asculte inregistrarea sau sa citeasca transcrierea. Evaluatorii au analizat un candidat ca fiind mai competent, mai atent si mai inteligent atunci cand au ascultat o inregistrare, nu cand au citit transcrierile, avand prin urmare o impresie mai buna fata de candidat.

Adaugarea indiciilor vizuale pe langa inregistrari nu a modificat evaluarile candidatilor. Pentru a-ti transmite intelectul, este important ca vocea sa-ti fie auzita, arata Bzi.

In concluzie, atunci cand vine vorba despre prima impresie a inteligentei noastre, aparentele nu conteaza, ci vocea. Motivul acestei constatari are la baza evolutia umana. Vocile noastre sunt uneltele care au fost atent studiate in comunicare. In scris, indiciile paralingvistice care furnizeaza informatii critice despre inteligenta unui vorbitor sunt pierdute.

Acum ca stii cat de importanta este vocea ta pentru a face o prima impresie buna, trebuie sa mai tii cont si de alte detalii. De exemplu, este recomandat sa folosesti o tonalitate mai joasa atunci cand vorbesti, deoarece tonurile inalte sunt asociate cu nervozitatea sau imaturitatea. Vorbeste mai repede, insa nu atat de repede astfel incat ceilalti sa nu inteleaga ce spui. Vorbitorii mai rapizi sunt perceputi a fi mai increzatori, conform unui studiu realizat la Universitatea Brigham Young.