Cap Limpede

Stirile zilei

TOKELAU, prima tara care obtine 100% din energia electrica necesara de la SOARE

Tokelau, din Pacificul de Sud este prima tara care se poate alimenta integral cu energie solara.

Un proiect solar cu o capacitate totala de un megawatt a fost finalizat pe cei trei atoli, acesta oferind celor 1.400 de locuitori ai tarii 150% din necesarul de energie electrica. Tokelau Renewable Energy Project este compus din 4.032 de panouri fotovoltaice si 1.344 de baterii alimentate de generatoare ce folosesc biocombustibil din nuci de cocos, fiind unul dintre cele mai mari proiecte solare de pe Terra.

Proiectul a costat 7,5 milioane de dolari, o suma colosala in comparatie cu PIB-ul micutei natiuni, care este de doar 300.000 de dolari. Cu toate acestea, oficialii anunta economiile realizate datorita faptului ca nu vor mai fi nevoiti sa importe benzina si motorina vor compensa costurile ridicate.

Planul initial era ca acest proiect sa genereze doar 93% din energia electrica necesara, urmand ca restul sa fie obtinuta prin arderea uleiului de cocos. Panourile pot genera insa 150% din necesarul de energie al celor din Tokelau, astfel ca uleiul de cocos va fi folosit doar in cazul zilelor noroase si in situatiile de urgenta.

Capacitatea totala a retelei din Tokelau a fost estimata la 1.400 de megawati-ora, reducand cu mai bine de 950 de tone emisiile anuale de dioxid de carbon. Chiar daca Tokelau nu contribuie foarte mult la emisiile de gaze cu efect sera, problema incalzirii globale este una acuta pentru locuitorii acestor atoli. La fel ca celelalte insule din Oceanul Pacific, Tokelau este amenintata de cresterea nivelului oceanului planetar. Anumite parti ale insulelor ar putea supravietui apelor aflate in crestere, insa izvoarele de apa potabila au inceput deja sa fie contaminate cu apa sarata din cauza cresterii nivelului oceanului.

Tokelau nu este o tara independenta, ci un teritoriu al Noii Zeelande ce cuprinde 3 atoli de corali aflati la jumatatea distantei dintre Noua Zeelanda si Hawaii. Suprafata natiunii nu depaseste 10 kilometri patrati, iar populatia este doar 1.400 de persoane. Economia depinde de comertul cu timbre si cu site-uri de Internet – in 2012, o sesime din PIB s-a datorat vanzarilor de site-uri din domeniul .tk.

Ca urmare a economiei de mici dimensiuni, Tokelau depinde de asistenta financiara oferita de Noua Zeelanda. Deoarece Tokelau cheltuia peste 800.000 de dolari anual pe importul de combustibil pentru generatoare, panourile solare reprezinta un pas important spre independenta energetica. Acest lucru va permite natiunii sa devina autonoma, avand posibilitatea de a se autoguverna (cu exceptia probemelor de politica externa, are vor ramane in sarcina Noii Zeelande).

Alte tari care isi obtin o buna parte din energie din surse regenerabile sunt Paraguay (ce se remarca prin numarul mare de baraje hidroelectrice) si Islanda (energie geotermala si hidroelectrica).

Click pentru a comenta

Trebuie sa fii conectat pentru a comenta Conectare

Lasa un raspuns

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-22511").on("click", function(){ $(".com-click-id-22511").show(); $(".disqus-thread-22511").show(); $(".com-but-22511").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});