Acasă Stirile zilei Stiinta Tesut muscular care se poate vindeca singur, creat in laborator

Tesut muscular care se poate vindeca singur, creat in laborator

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Accidentarile suferite de sportivi, dar si bolile pot sa afecteze tesuturile musculare si sa diminueze calitatea vietii. Descoperirea cercetatorilor americani, care au creat in laborator tesut muscular capabil sa se contracte la fel ca tesutul natural si, in plus, este capabil sa se vindece singur, ofera o raza de speranta acestor pacienti, informeaza dailymail.co.uk.

In cadrul unui studiu realizat pe soareci, cercetatorii de la Universitatea Duke au obtinut in laborator tesut muscular produs din celule precursoare imature – celule albe care nu au o functie specifica.

Nu este pentru prima data cand oamenii de stiinta au creat in laborator tesuturi musculare, insa a fost pentru prima oara cand cercetatorii au obtinut un tesut muscular care se contracta la fel de puternic ca muschii scheletici neonatali nativi.

Noul muschi se contracta puternic si rapid, s-a integrat foarte repede in sistemul muscular al soarecilor si a demonstrat ca detine capacitatea de a se vindeca singur in laborator, dar si in corpul animalului in care a fost transplantat.

Fiecare muschi are o rezerva de celule-satelit, un tip de celule aflate in stare latenta, pregatite sa se activeze in caz de accidentare si sa inceapa procesul de regenerare.

Secretul a constat in asigurarea unui mediu propice pentru aceste celule, au explicat autorii studiului, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Prin stimularea tesutului cu impulsuri electrice pentru a-l face sa se contracte, cercetatorii au observat ca muschiul astfel creat era de 10 ori mai puternic decat oricare alt muschi creat anterior in laborator.

Dupa avarierea muschiului cu o toxina extrasa din veninul de sarpe, celulele-satelit au intervenit, s-au activat, s-au multiplicat si au reparat fibrele musculare avariate.

Noua tehnica este considerata o descoperire majora, care ii va ajuta pe oamenii de stiinta sa obtina tesuturi musculare viabile in laborator, pentru studierea unor maladii, dar si pentru tratarea pacientilor care au suferit diverse accidente.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos