Raportul talie-sold este un indicator al sanatatii si se calculeaza impartind circumferinta abdominala la circumferinta soldurilor. Standardele arata ca circumferinta abdominala normala trebuie sa fie mai mica de 94 de centimetri la barbati, si sub 80 de centimetri la femei, iar raportul talie/ sold mai mic de 0,9 la barbati si sub 0,85 la femei.

Cum ne masuram?
Circumferinta taliei se masoara in general (la recomandarea OMS) la jumatatea distantei dintre creasta iliaca superioara (osul soldului, partea cea mai de sus a acestuia) si rebordul costal (marginea de jos a coastelor), undeva la 2 cm deasupra buricului. Stomacul trebuie sa fie relaxat (nu „trageti” burta!).

Circumferinta soldurilor se apreciaza ca fiind circumferinta maxima, datorata pe de o parte proeminentelor osoase ale soldului, pe de alta parte proeminentei feselor.

Grasimea abdominala, risc crescut de boala
Altfel, grasimea de pe abdomen este un factor de risc pentru bolile cronice degenerative: rezistenta la glucoza, diabet, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare, chiar si in absenta unui IMC (indice masa corporala) crescut.

„In Romania, doar 36,45% din femei si 48,66% din barbati au valori normale ale circumferintei abdominale, romanii fiind in general „grasuti”, sustine dr. Corina Zugravu, lector in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Dr. Carol Davila” Bucuresti si membru al echipei de cercetatori a Institutului de Sanatate Publica Bucuresti, scrie bzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.