Glanda tiroida este cea mai mare glanda a sistemului endocrin uman, iar aceasta ne influenteaza foarte mult viata, fiind responsabila intr-o mare masura de starea noastra psihica si fizica. Metabolismul lent – cauza a ingrasarii – sau prea rapid, incapacitatea de a transpira normal – ceea ce face ca toxinele sa ramana in organism, caderea parului, intoleranta la frig, toate aceste probleme apar in momentul in care glanda tiroida nu mai functioneaza corespunzator.
Cel mai simplu mod de a testa acasa felul in care functioneaza tiroida este analiza temperaturii bazale. Este o metoda precisa daca se respecta cu exactitate anumite conditii: temperatura trebuie luata sub axila (la subrat) timp de 4 zile consecutiv, in fiecare dimineata. Daca in aceste 4 zile se observa o temperatura constant scazuta atunci aveti o tiroida hipoactiva sau lenesa, scrie bzi.
1. Inainte de culcare, seara, ne asiguram ca avem la capul patului un termometru bine scuturat (pentru cele digitale nu mai este nevoie).
2. Dimineata cand ne trezim, chiar inainte sa ne dam jos din pat ne luam temperatura.Termometrul se aseaza sub brat, lipind apoi bratul de corp.
3. Se sta intr-o pozitie comoda si intr-o stare de relaxare timp de 10 minute (pentru termometrele cu mercur).
4. Se scoate termometrul, se verifica temperatura si se noteaza.
Temperatura normala a corpului omenesc este cuprinsa intre 36,5 si 36,8 °C. O temperatura bazala mai mica de 36,5 °C este un indiciu al hipotiroidei pe cand o temperatura de peste 36,8 °C indica hipertiroidism.
Daca temperatura bazala este cuprinsa intre 36 °C si 36,5 °C inseamna ca problema nu este grava.
Temperaturile scazute, cu valori intre 35,5 °C si 35 °C indica o stare avansata a afectiunii tiroidiene.