Acasă Stirile zilei Stiinta TESTUL prin care maladia Alzheimer ar putea detectata cu trei ani inainte...

TESTUL prin care maladia Alzheimer ar putea detectata cu trei ani inainte de instalare!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un test de sange poate detecta maladia Alzheimer cu trei ani inainte de instalarea acesteia, ajutand la identificarea de noi tratamente care sa amane sau chiar sa impiedice aparitia acestei boli.

Acesta este primul test care poate prezice cu acuratete persoanele care se vor imbolnavi de maladia Alzheimer in urmatorii trei ani, ceea ce ar putea permite o testare precoce pe scara larga a persoanelor de varsta mijlocie, pentru identificarea riscului si a unor modalitati adecvate de reactie, conform dailymail.co.uk.

Expertii considera ca aceasta descoperire este un mare pas inainte in domeniu, desi avertizeaza ca exista o serie de complicatii etice din cauza faptului ca nu exista un tratament eficient impotriva acestei cumplite boli.

Cu toate acestea, numerosi oameni de stiinta considera ca medicamentele sunt ineficiente deoarece boala este diagnosticata prea tarziu si ca acest mijloc de testare ar putea da sansa persoanelor cu risc de imbolnavire sa beneficieze mai devreme de tratament.

Howard Federoff, cercetator la Universitatea Georgetown din Washington, a prelevat mostre de sange de la sute de femei si barbati sanatosi, cu varsta de peste 70 de ani. In urmatorii cinci ani, unele persoane din acest grup s-au imbolnavit de Alzheimer. Mostrele lor de sange au fost comparate ulterior cu mostrele de sange ale persoanelor care nu s-au imbolnavit.

In sangele persoanelor care au inceput sa se confrunte cu probleme de memorie a fost descoperit un grup de zece grasimi despre care se considera ca sunt responsabile de aparitia maladiei Alzheimer, descoperire confirmata de Howard Federoff pe un al doilea grup de subiecti.

In studiul publicat in revista Nature Medicine, cercetatorul american a afirmat ca testul poate avertiza cu doi sau trei ani inainte cu privire la riscul de aparitie a maladiei Alzheimer, cu o exactitate de 90%. Howard Federoff a afirmat ca este primul test de sange care poate prezice cu exactitate daca o persoana aparent sanatoasa este expusa riscului de a se imbolnavi de Alzheimer. De asemenea, aceasta este o metoda mai rapida, mai ieftina si mai putin invaziva decat alte metode, precum scanarea creierului si punctiile lombare dureroase.

Nu este intru totul clar cum functioneaza aceste teste, dar modificarile detectate in sange ar putea fi un simptom al deteriorarii neuronilor, chiar si atunci cand oamenii par sanatosi.

„Un asemenea test este o descoperire interesanta, dar presupune si implicatii etice. Daca boala se va dezvolta in viitor, oamenii trebuie sa aiba sansa de fi intrebati daca vor sa stie (despre riscuri, n.r.) si sa inteleaga pe deplin implicatiile”, a afirmat Doug Brown de la Alzheimer’s Society din Marea Britanie.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos