Acasă Timp liber Spiritualitate Testul de roman! De ce si de cand drapelul Romaniei este rosu,...

Testul de roman! De ce si de cand drapelul Romaniei este rosu, galben si albastru?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Conform datelor cuprinse in Notitia Dignitarium, un document militar al arhivelor imperiale romane, stindardul de lupta al dacilor purta culorile rosu, galben si albastru, aceleasi culori pe care le poarta tricolorul romanesc in zilele noastre!

Incepand cu anul 175 dupa Hristos, stindardul dac s-a impus ca stindard al majoritatilor legiunilor romane, triumfand si in a doua jumatate a secolului al IV-lea, cu prilejul vizitei la Roma a imparatului Flavius Iulius Constantinus, fiul imparatului Constantin I ( dupa istoricul Ammien Marcellius).

Ce-i interesant de abia de acum apare, caci conform datelor cuprinse in Notitia Dignitarium, un document militar al arhivelor imperiale romane, stindardul de lupta al dacilor purta culorile rosu, galben si alabastru, aceleasi culori de la primele legiuni geto-dace cantonate in Bretania si Capadocia, in care frusesera recrutati ca mercenari luptatorii daci. Dupa caderea Imperiului Roman de Apus, stindardul dacilor a fost preluat si folosit de armatele bizantine pana la finele secolului X.

Imparatul bizantin Justinian, a infiintat in anul 535 dupa Hristos, doua cetati dunarene, Recidava si Literatta, locuite de luptatori descendenti ai dacilor care si-au pastrat emblema stindard de lupta a stramosilor. Ca un semn de pretuire a efectului moral exercitat asupra razboinicilor, stindardul folosit in legiunile romane si ulterior bizantine era impodobit cu aur si pietre pretioase.

In anul 1185, fratii valahi Petru, Asan si Caloian, au condus o armata contra bizantinilor, ai carei osteni aveau pe sulite flamuri cu reproducerea dragonului-lup al dacilor, plus cele trei culori.

Culorile stindardului au strabatut veacurile fara nicio alta mentionare documentara, parand pierdute pentru totdeauna.

Dar iata ca in anul 1821, culorile rosu, galben si albastru se regaseau pe drapelul de lupta al lui Tudor Vladimirescu, iar in anul 1848 au devenit culorile drapelului de stat, cunoscute si astazi.

Ce inseamna memoria ancestrala a unui popor, si cum nu poate fi ea stearsa nici de atotputernicul Timp.

Stam si astazi sub semnul lui Zamolxes, chiar daca unii dintre noi nu avem habar de asta.

sursa>Nicu Parlog, cunoastelumea.ro