Acasă Stirile zilei Stiinta TEORIE CONFIRMATA despre nasterea LUNII! Cine crezi ca a contribuit la formarea...

TEORIE CONFIRMATA despre nasterea LUNII! Cine crezi ca a contribuit la formarea SATELITULUI NATURAL al PAMANTULUI?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Teoria privind nasterea Lunii, cum ca aceasta s-a nascut in urma unei coliziuni uriase dintre Terra si un corp celest denumit Theia in urma cu circa 4,5 miliarde de ani a fost confirmata intr-un nou studiu, potrivit AFP.

Cei mai multi dintre planetologi cred ca Luna s-a format dupa un impact intre Terra si un corp ceresc de marimea planetei Marte, denumit Theia. Pentru a confirma aceasta ipoteza, savantii si-au concentrat eforturile pe masurarea raporturilor dintre izotopii de oxigen, tian, siliciu si alte elemente chimice.

Cercetatorii stiu ca aceste raporturi variaza in Sistemul Solar, motiv pentru care marea asemanare dintre raporturile dintre izotopii de pe Terra cu raporturile dintre izotopii de pe Luna contrazice modelele teoretice ale coliziunii, potrivit carora Luna ar fi compusa mai ales din materiale provenind de la Theia, facand-o sa fie astfel diferita de Terra in ceea ce priveste compozitia.

Savantii germani au efectuat noi masuratori, mai precise, ale acestor raporturi dintre izotopii de pe Terra si cei colectati din esantioanele lunare aduse pe planeta noastra prin intermediul misiunilor Apollo.

„Diferentele sunt mici si dificil de detectat, dar ele exista”, a spus Daniel Herwartz, geolog la Universitatea Koln din Germania.

Dupa parerea lui, aceste rezultate inseamna ca „putem fi rezonabil de siguri ca aceasta coliziune uriasa a avut loc, fapt care ne da o idee despre compozitia geochimica a planetei Theia”.

Theia pare sa fi fost similara unui chondrit, un fel de meteorit teluric. Daca acest fapt se confirma, atunci va fi posibil, pe baza acestei analize comparate a raporturilor dintre izotopi sa se determine compozitia geochimica si izotopica a Lunii, intrucat aceasta este un amestec intre Theia si Terra.

„Urmatorul obiectiv va fi sa stabilim proportia dintre materialele provenind de pe Theia si care se afla acum pe Luna”, a explicat Daniel Herwartz.

Cele mai multe dintre modelele teoretice considera ca Luna este formata in procent de 70-90% din Theia si de 10-30% din materiale de pe Terra. Totusi, potrivit anumitor modele, Luna ar avea in compozitia sa doar 8% din materialele de pe Theia.

Bazandu-se pe datele din noul studiu, Daniel Herwartz considera ca ar fi totusi posibil ca Luna sa fie compusa pe jumatate din materiale de pe Theia, iar cealalta jumatate din materiale terestre.

Un studiu publicat in 2012 arata un usor exces de „zinc greu”, descoperit in rocile lunare aduse de misiunile Apollo, aducand astfel o noua dovada in sprijinul teoriei coliziunii, potrivit autorului acelei analize, francezul Frédéric Moynier, cercetator la Universitatea Washington din Saint-Louis.

Coliziunea a eliberat atat de multa energie incat Theia s-a topit, ca si o mare parte din scoarta terestra, afirma acelasi om de stiinta.

O parte din norul de roci vaporizate s-ar fi resolidificat apoi pe Terra, iar cealalta parte s-ar fi resolidificat in apropiere de planeta noastra, dand astfel nastere Lunii.

Sursa: mediafax.ro