Cap Limpede

Stiinta

TEORIA care schimba tot! Nu a avut loc niciun BIG BANG!

Teoria prin care toata lumea crede ca Universul a luat nastere prin Big Bang este contrazisa de o noua teorie conform careia Universul a existat dintotdeauna.

Cand vine vorba de ”nasterea” Universului, teoria Big Bang-ului este cea acceptata de majoritatea fizicienilor din lume la acest moment. Conform Big Bang-ului,Universul s-a extins de la o singura entitate primordiala cu o densitate infinita si cu o temperatura extrem de ridicata. Teoria explica de ce Universul este intr-o continua expansiune si de ce beneficiaza de o aparenta uniformitate in orice directie.

Cu toate acestea, teoria nu reuseste sa raspunda la toate intrebarile. Mai exact, la cele legate de ce s-a intamplat inainte si in timpul ”singularitatii”, momentul in care Universul ocupa un singur punct dens. Site-ul Phys.org a lansat de curand un material despre doi cercetatori, unul din Canada si unul din Egipt, care sustin ca au rezolvat, in sfarsit si aceasta problema. Dupa studii intense, ei au ajuns la concluzia ca Universul nu are varsta, el existand dintotdeauna. Asta, in conditiile in care pana acum se credea ca Universul are o vechime de aproximativ 13,8 miliarde de ani.

Modelul propus de cei doi fizicieni se bazeaza pe studiile din anii ’50 ale lui David Bohm. Acesta a experimentat cu inlocuirea geodeziei clasice cu asa-zisele ”traiectorii cuantice” pe care cercetatorii le-au aplicat acum unei ecuatii create de fizicianul indian Amal Kumar Raychaudhuri. Teoria rezultata elimina nu numai posibilitatea unui ”Big Bang”, ci si pe cea a unui ”Big Crunch”, o eventuala compactare a Universului. Mai exact, Universul nu are inceput si nici sfarsit.

Cei doi vor continua cercetarile, luand in considerare pe viitor unele perturbari, insa nu se asteapta ca acest lucru sa afecteze in mare masura rezultatele finale.

Sursa: playtech.ro

Citeste caplimpede

Click pentru a comenta

Trebuie sa fii conectat pentru a comenta Conectare

Lasa un raspuns

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-76334").on("click", function(){ $(".com-click-id-76334").show(); $(".disqus-thread-76334").show(); $(".com-but-76334").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});