Acasă Politic Teodor Baconschi, atac la Basescu si Elena Udrea

Teodor Baconschi, atac la Basescu si Elena Udrea

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Membru marcant al partidului Miscarea Populara, Teodor Baconschi a adus azi un atac direct Elenei Udrea si lui Traian Basescu, vizavi de corectitudinea alegerilor de la congresul acestei formatiuni politice.

 

„Eu si Adrian Papahagi suntem printre cei cinci membri fondatori care au preluat de la Fundatia Miscarea Populara ambitia de a construi un altfel de partid, cu figuri noi si cu scopul de a mobiliza electoral clasa de mijloc, Romania harnica, profesiunile liberale, publicul educat, care-si doreste un alt standard in politica romaneasca. Noi am facut acest efort timp de aproape noua luni, am construit cu mult efort prima retea de filiale ale PMP in tara”, spune fostul ministru de Externe, citat de RFI.

 

Intrebat ce efect va avea asupra PMP absenta intelectualilor din conducerea formatiunii, Teodor Baconschi a raspuns: „Am trait un sentiment de deja vu, pentru ca exact asa cum la PDL intelectualii au fost, ca sa zic asa, pusi in vitrina si apoi evacuati, s-a intamplat un fenomen similar si in evolutia PMP. La PDL, implantul nu reusise, aici chiar membrii fondatori, impreuna cu personalitatile din Fundatia Miscarea Populara au fost marginalizati”.

 

In opinia sa, „este foarte clar ca presedintele Basescu, la capatul a zece ani de mandat, si-a ales urmasul, este vorba de doamna Elena Udrea si evident ca partidul va merge acum pe aceasta linie, vom vedea cu ce rezultate, cu ce reactii publice si cu ce capacitate de negociere in redesenarea scenei politice pe dreapta”.

 

Intrebat daca suspecteaza unele jocuri de culise inaintea Congresului PMP, Teodor Baconschi a raspuns: „Totul a fost cat se poate de clar, pentru ca practic, cu exceptia unei pozitii sau a doua din organigrama de conducere a PMP, a fost omul si locul, adica echipa era prefigurata prin faptul ca fiecare candidat agreat de doamna Elena Udrea a candidat singur, n-a avut contracandidati, deci n-au fost emotii din punctul asta de vedere”.

 

Fostul ministru de Externe declara ca anuntul candidaturii lui Cristian Diaconescu din partea PMP la alegerile prezidentiale din toamna a fost surprinzator: „Anuntul a fost surprinzator, in sensul ca nu a urmat unei dezbateri in partid si cu atat mai putin unui vot, dar eu il cunosc de multi ani pe domnul Diaconescu, am fost si colegi in Ministerul de Externe si consider ca este un om respectabil, care ar putea sa corespunda profilului de prezidentiabil. Vom vedea acum si reactia polului de dreapta care se contureaza, PDL-PNL. In ce masura domnul Diaconescu are vreo sansa sa intre in turul doi, asta e o discutie separata”.

 

Intrebat ce va face mai departe, Teodor Baconschi a raspuns: „N-am luat inca o decizie. Va trebui sa raman intr-o repliere cel putin tactica. Nu s-a socotit ca prezenta si competentele mele sunt utile noii formule de conducere, in care se regaseste si domnul Marin Anton sau multe alte personalitati de acest tip. Voi sta in banca mea, voi observa ce se intampla pe scena politica, se vor mai intampla multe pana in noiembrie. Regret ca o serie de personalitati de dreapta, ca Mihai Razvan Ungureanu, Monica Macovei, Catalin Predoiu si altii se regasesc in partide diferite, desi ar fi fost nevoie ca ele sa imprime politicii romanesti un suflu de schimbare efectiva”.

 

Intrebat daca ia in calcul o eventuala plecare din PMP, el a raspuns: „Nu mi-am pus problema, sunt pe buna dreptate obosit dupa acest efort de constructie de noua luni, dupa o campanie electorala foarte grea. Deci imi iau un respiro, un mic semestru sabatic”.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos