Acasă Stirile zilei Social Temperaturi de aproape 60 de grade Celsius măsurate, miercuri, în vestul...

Temperaturi de aproape 60 de grade Celsius măsurate, miercuri, în vestul României

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Temperaturi de aproape 60 de grade au fost măsurate, miercuri, de reprezentanţii unei asociaţii din Arad, pe suprafeţele instalaţiilor de joacă din parcuri pentru copii în care nu există copaci care să asigure umbră, iar alte teste au indicat temperaturi similare pe spaţiile cu beton sau asfalt din cartierele de blocuri.

Unul dintre reprezentanţii Asociaţiei Pro Urbe Arad, Ladislau Szoke, care a efectuat teste, a declarat că „ceea ce se întâmplă în cartierele de blocuri este un fenomen tipic de insulă termică urbană, unde temperatura este mult mai mare decât temperatura mediului ambiant”.

„Ce auzim la ştiri, temperaturile din unele oraşe, este vorba de temperaturi măsurate în afara oraşului şi deasupra unor suprafeţe înierbate. Dacă în oraş se spune că sunt 38 de grade Celsius, în cartiere foarte probabil sunt peste 45 de grade Celsius”, a spus Ladislau Szoke.

În timpul măsurătorilor efectuate în jurul orei 12:00, asfaltul avea 51 de grade, iar la doi metri distanţă, pe iarbă, au fost măsurate la soare 38 de grade Celsius, în timp ce iarba de la umbră avea doar 27 de grade.

Suprafeţele instalaţiilor de joacă din parcuri pentru copii, precum tobogane sau leagăne din plastic, aveau temperaturi cuprinse între 57 şi 60 de grade, însă după-amiaza, când şi soarele este mai puternic, acestea pot fi mult mai ridicate, spun reprezentanţii Asociaţiei Pro Urbe Arad.

Asociaţia arată că parcurile pentru copii, dar şi cartierele de blocuri, trebuie să aibă mai multe zone umbrite cu pomi, pentru a se reduce din disconfortul termic pe timpul verii, transmite Agerpres.