Ikigai este un concept japonez care inseamna „fericirea de a fi mereu ocupat” si care pare a explica longevitatea japonezilor din insula Okinawa, acolo unde numarul persoanelor centenare depaseste cu mult media mondiala.

Ikigai mizeaza pe fericirea data de gasirea unui scop in viata. Cuvantul este compus din iki – care inseamna viata si kai – rezultatul unei anumite actiuni, dupa cum explica Hector Garcia, autor al cartii „Ikigai: Secretul japonez pentru o viata lunga si fericita“, scrie independent.co.uk. Ikigai nu este un concept individualist, conexiunile sociale pe care le formam fiind la fel de importante ca orice sentiment al pacii interioare.

„Cand intram intr-o stare de «flux», pierdem notiunea timpului.Ati fost vreodata atat de absorbit intr-o sarcina incat ati uitat sa mancati? Observati acele momente cand intrati in flux, si ikigai-ul fiecaruia ar putea fi descoperit. Ikigai-ul este acel lucru la care esti foarte bun si iti si place sa-l faci“, spune Ken dos Remedios, reprezentant al festivalului cultural Hyper Japan. Studiile arata ca pierderea scopului poate avea un efect extrem de daunator. De exemplu, cei care se pensioneaza sunt mult mai predispusi la diferite boli, tocmai din acest motiv. Garcia subliniaza faptul ca „observarea este doar primul pas“. Urmatorul este implementarea schimbarilor – etapa in care cei mai multi se opresc. Descoperirea acestei meniri, vocatii sau impliniri nu este o sarcina atat de grea. Cateodata este de ajuns un simplu exercitiu, ca regasirea in liniste.

Cele 10 legi ale ikigai-ului:

1. Fii mereu activ, nu te pensiona niciodata

2. Priveste lucrurile cu calm

3. Nu manca pe saturate

4. Inconjoara-te de prieteni buni

5. Fii in forma pentru urmatoarea ta aniversare

6. Zambeste

7. Reconecteaza-te la natura

8. Fii recunoscator

9. Traieste clipa

10. Urmeaza-ti ikigai-ul

„Unii oamenii s-au pierdut in lacomia pentru obiecte sau bani, iar altii au fost nemultumiti de aceasta abordare si s-au concentrat asupra a ceva mai mult decat bogatia material: nucleul central al semnificatiei vietii“, a concluzionat acesta, conform Adevarul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.