Acasă Timp liber Tanar, nocturn, perfectionist, recordman, sociabil si bine informat. Despre cine este vorba?

Tanar, nocturn, perfectionist, recordman, sociabil si bine informat. Despre cine este vorba?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Daca l-ati intalni pe strada, gamerul roman ar fi tanar si probabil, obosit, fiindca este nocturn si ii place sa isi petreaca serile si noptile exersand jocul preferat. Ati intra usor in vorba cu el – este un tip sociabil. Ati putea dezbate cu el noutatile tehnologice, este foarte bine informat. V-ar surprinde cu atitudinea sa pozitiva si dorinta de a fi intotdeauna vanatorul. Ii place sa castige si sa fie cel mai bun in joc. Este ambitios, perfectionist si recordman.

Acestea sunt cateva dintre rezultatele studiului “Project Winner”, cea mai noua cercetare de tip consumer, realizata de Intel in Romania, in colaborare cu LAB501.ro.

gamerul roman in viziunea Intel

La studiu au participat peste 3.000 de respondenti, care au oferit detalii despre activitatile de gaming pe care le desfasoara, precum si despre tehnologiile pe care le utilizeaza.

Nocturni, recordmani, perfectionisti

90% dintre gamerii romani isi dedica serile si noptile timpului de joc. Doar 4% sunt matinali, in timp ce restul, 6%, se joaca la ora pranzului.

Dupa timpul efectiv dedicat activitatii de gaming in fiecare zi, se disting 4 categorii de jucatori:

  • 7%  Extremi – petrec in medie peste 6 ore pe zi jucandu-se
  • 17%  Heavy – intre 4-6 ore
  • 42%  Medii – intre 2-4 ore
  • 34% Light – sub 2 ore.

Studiul arata ca aproximativ trei sferturi (76%) dintre gameri petrec minim doua ore pe zi exersand jocul electronic preferat. Ei se subscriu astfel tendintei mondiale, conform careia jucatorii “medii” (average gamers) isi petrec aproape doua ore pe zi exersand mutari controlate electronic si aproximativ 13 ore pe saptamana. Pasiunea pentru gaming a romanilor transcende notiunea de “joc”, fiind un motiv de perfectionare si stabilire de noi recorduri personale si de grup. Altfel spus, gamerul roman nu urmareste doar sa se joace, ci sa evolueze si sa devina cel mai bun la jocul respectiv. Este vanator de recorduri, individuale sau de grup.

Referitor la categoriile de jocuri rulate, studiul Intel arata ca:

  • 43% prefera jocurile de actiune, de tip First Person Shooter (FPS);
  • 18% abordeaza jocuri de tip Multiplayer online battle arena (MOBA), Massively multiplayer online role-playing game (MMORPG) sau Role-playing game (RPG);
  • 16% sunt pasionati de simulatoare;
  • 13% opteaza pentru jocurile de tip Real Time Strategy (RTS);
  • 10% joaca alte tipuri de jocuri.

Gamingul, catalizator social

gamerul roman in viziunea Intel 2Gamerii romani obisnuiesc sa joace atat in sistem multi, cat si single player. In modul multi player, jocul electronic devine si mijloc de comunicare si socializare cu prieteni sau persoane mai putin apropiate, dar cu pasiuni similare. Este o alta tendinta mondiala adoptata de gamerii din tara noastra. Realitatea este ca gamingul a devenit un catalizator social. Astazi, nu ne mai referim doar la actiunea de “a se juca” in sine, ci la activitatea de colaborare si comunicare virtuala cu numeroase persoane.

Modul de joc imparte gamerii romani in doua categorii echilibrate:

  • 51% sunt fani ai jocurilor multi player
  •  49%, ai celor de tip single player.

Desktop PC-ul ramane “rege” in gaming

Aproximativ trei sferturi (73%) dintre gamerii participanti la studiul “Project Winner” declara ca utilizeaza un desktop PC. Acesta le ofera puterea necesara pentru a rula jocul in conditii optime si a obtine cele mai bune rezultate. 44% sunt de parere ca, in activitatea de gaming, procesorul este foarte important. Pentru 32% este esential, iar pentru 20%, suficient de important. Doar 3% considera ca este putin relevant, iar 1% spun ca nu are importanta.

Dupa desktop PC, in preferintele de utilizare se numara laptopul, Ultrabook-ul sau dispozitivul 2 in 1 (24%). 3% dintre respondenti declara ca se joaca de pe alte dispozitive.

gamerul roman in viziunea Intel 6

Pentru a juca fara limite, in ceea ce priveste mediul de stocare, 58% considera ca SSD-ul este cheie in activitatea de gaming. 25% opteaza pentru HDD, iar 17% pentru HDD Hybrid.

Dispozitivul ideal pentru gaming este un computer cu grafica dedicata pentru 72% dintre gamerii romani, in timp ce restul de 28% opteaza pentru grafica integrata.

Overclocking-ul si posibilitatea de a juca fara limite oferita de un PC de gaming sunt foarte importante pentru 29% dintre participantii la “Project Winner” si esentiale pentru 16% dintre ei. 37% declara ca sunt suficient de importante, 13%, putin importante si 5%, neimportante.