Acasă Multimedia Tamu Massif, cel mai mare vulcan din lume se ascunde sub Oceanul...

Tamu Massif, cel mai mare vulcan din lume se ascunde sub Oceanul Pacific! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Conform unui studiu din revista Nature Geoscience, cel mai mare vulcan din lume denumit  Tamu Massif se afla sub Oceanul Pacific, potrivit agerpres.ro.

Denumit Tamu Massif, acest urias vulcan surclaseaza la toate categoriile vulcanul Mauna Loa din Hawaii, ce era considerat, inainte de aceasta descoperire, cel mai mare vulcan terestru. Mai mult decat atat, Tamu Massif este doar cu 25% mai mic decat Olympus Mons de pe Marte, cel mai mare vulcan din sistemul nostru solar, conform lui William Sager, geolog la Universitatea din Houston si coordonatorul acestui studiu.

„Suntem de parere ca este vorba despre o clasa de vulcani care nu a fost recunoscuta inainte”, sustine Sager. „Pantele sunt foarte line. Daca te-ai afla pe acest vulcan ti-ar fi foarte greu sa-ti dai seama in ce parte coboara panta si in ce parte urca”, a mai adaugat el.

Tamu se intinde pe 650 de kilometri dar are doar aproximativ 4 kilometri inaltime. El a erupt in continuu timp de cateva milioane de ani la inceputul Cretacicului, acum aproximativ 144 de milioane de ani. De atunci nu a mai dat semne de activitate.

La fel ca si alti vulcani supermasivi, Tamu Massif pare sa aiba un con central care a scuipat lava pe pantele sale line. Dovezile provin de la studiile seismice si mostrele de lava colectate de-a lungul mai multor ani de cateva vase de cercetare. Undele seismice indica fluxurile de lava care se scurgeau din varful vulcanului. In varf par sa fie mai multe cazane de lava, similare ca forma craterelor alungite din varful vulcanului Mauna Loa, conform lui Sager.

Pana in prezent oamenii de stiinta considerau ca Tamu Massif era pur si simplu parte a unui platou oceanic denumit Shatsky Rise, din nord-vestul Oceanului Pacific. Platourile oceanice sunt acumulari masive de lava a carei origine face inca subiectul dezbaterilor stiintifice. Unii cercetatori sunt de parere ca pungile de magma din manta penetreaza prin crusta terestra, inundand cu lava suprafata. Altii sunt de parere ca zonele mai slabe ale crustei, asa cum sunt zonele de granita dintre placile tectonice, permit trecerea magmei din manta, stratul de sub crusta. Shatsky Rise s-a format la intersectia a trei placi tectonice.

Noua identitate a lui Tamu Massif ca singur vulcan poate contribui la obtinerea de modele cu privire la formarea platourilor oceanice.

„Pentru oricine care isi doreste sa explice platourile oceanice, avem noi constrangeri”, a declarat el pentru LiveScience. „Ei trebuie ca mai intai sa poata explica modul in care s-a format acest vulcan”, a adaugat el.

William Sager sustine ca ar putea exista si alti vulcani, chiar mai mari decat Tamu Massif, care asteapta sa fie descoperiti pe alte platouri oceanice, asa cum este platoul Ontong Java, localizat la nord de Insulele Solomon, in sud-vestul Pacificului.

„Structurile aflate sub oceane, la adancimi abisale, sunt foarte greu de studiat”, a reamintit el.

Platourile oceanice reprezinta cele mai mari acumulari de lava de pe glob. Scurgerile de lava care au creat aceste platouri sunt legate de fenomene de disparitii in masa, modificari ale ecosistemului si ale climei. Volumul vulcanului Tamu Massif este de aproximativ 2,5 milioane de kilometri cub. Intregul vulcan este mai mare decat Arhipelagul Britanic sau decat statul american New Mexico.

Cel mai mare vulcan de pe Pamant a ramas insa mereu ascuns sub valuri pentru ca sta pe o zona in care crusta terestra litosfera) este foarte subtire si nu-i poate suporta greutatea. In prezent varful sau se afla la aproximativ 1.980 de metri sub nivelul marii.

„In cazul platoului Shatsky Rise, s-a format pe litosfera cu grosimea foarte mica, iar in consecinta se afla in echilibru izostatic”, sustine Sager. „Practic pluteste mereu, deci cea mai mare parte a vulcanului Tamu Massif coboara pana in manta. Vulcanii hawaiieni erup in zone cu litosfera mult mai groasa, deci este ca si cum ar avea o pluta de care sa se tina. Ei se ridica impingand in jos in litosfera”, mai adauga el.

William Sager si colegii sai au studiat platoul Shatsky Rise timp de zeci de ani, incercand sa rezolve misterul platourilor oceanice.