Acasă Stirile zilei Tacerea pasagerilor avionului disparut ii intriga pe anchetatori

Tacerea pasagerilor avionului disparut ii intriga pe anchetatori

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Tacerea anchetatorilor privind investigatiile in curs de derulare in cazul misterioasei disparitii a avionului Boeing 777, aparitiand companiei Malaysia Airlines si avand la bord 227 de pasageri, plus 12 membri ai echipajului, ridica o serie de intrebari.

Daca despre pilot si copilot s-a mai vorbit, in privinta pasagerilor exista destul de putine informatii. In primul rand intriga absenta oricarei tentativa de comunicare din partea celor aflati in avion, cand aparatul a fost deviat de la cursul normal si a zburat mai multe ore inainte de a disparea de pe ecranele radarelor.

„Cum este posibil ca nici un apel, nici un mesaj pe Twitter, Weibo (o retea de socializare extrem de populara in China) sau Instagram sa nu fie depistat? Cum este posibil ca nici o alta forma de comunicare sa nu fie inregistrat, dupa ce avionul si-a modificat traiectoria de deplasare”, scria New York Times.

„Intr-o lume unde telefoanele mobile sunt omniprezente, absenta oricarei incercari de a comunica suscita importante dezbateri printre piloti si specialistii in telecomunicatii”, nota publicatia citata. Doua treimi dintre pasageri erau chinezi. Autoritatile de la Beijing au afirmat ca ancheta intreprinsa nu a scos la iveala antecedente penale in trecutul acestora.

Pe de alta parte, reprezentantii serviciilor de securitate americane si europene au declarat ca verificarile efectuate de diverse guverne in legatura cu alti pasageri si membri ai echipajului nu au depistat, deocamdata, vreo relatie a acestora cu grupari de activisti sau de orice alta natura si care ar putea explica misterul.

A fost realizata o paralele cu zborul 93 al companiei United Airlines, deturnat de pirati in Statele Unite, la 11 septembrie 2001. Luati ostatici, unii pasageri au reusit, totusi, sa-si sune apropiatii de pe telefoanele lor mobile. Mai recent, in vara anului trecut, prabusirea unui avion Boeing pe aeroportul din San Francisco a fost imediat semnata de unul dintre supravietuitori, care a postat un mesaj si fotografii pe Twitter, la cateva minute dupa accident.

New York Times si agentia Associated Press au avansat mai multe ipoteze pentru a explica tacerea „digitala” a pasagerilor zborului Malaysia Airlines:

 Nimeni de la bordul aparatului nu a sesizat schimbarea de directie. Este posibil ca deturnarea sa se fi produs fara violenta. In acest caz este dificil ca pasagerii sa perceapa o modificare de traseu, mai ales pe timp de noapte. Probabil multi dormeau in acel moment.

 Pasagerii au decedat. La altitudinea la care avionul se afla in momentul disparitiei (peste 9.000 de metri), depresurizarea cabinei, potential declansata de un pirat, ar fi provocat decesul instantaneu al pasagerilor, din cauza lipsei de oxigen.

• Telefoanele erau setate in „mod avion”, conform instructiunilor date la decolare.

• Nu exista semnal.