Sute de angajati raman pe drumuri dupa ce o importanta fabrica se va inchide!

162

Peste 200 de angajati romani, cat si fermierii din zona de vest a tarii vor ramane farao biectul muncii dupa ce actionarul principal de la fabrica de la Fabrica Zaharul, Pfeifer & Lange, a decis sa-si mute operatiunile in Polonia si Ucraina.

Inchiderea fabricii de zahar de la Oradea va produce deranj mare pentru familiile a 93 de fermieri din Bihor, Arad, Satu Mare si Timis care aveau contract cu firma. Cultivatorii de sfecla au vrut sa se asocieze si sa cumpere ei fabrica, dar negocierile au esuat.

„Pana in 2020, cultura sfeclei de zahar poarta dupa ea o subventie de peste o mie de euro la hectar si era bine sa ne folosim de aceasta perioada, dar daca proprietarii asa s-au gandit atunci nu avem ce face”, spune Alexandru Lucaks, presedintele Asociatiei de Cultivatori din Nord-Vest.

Grupul din Germania a hotarat sa renunte la fabrica de zahar pentru ca sfecla este mai scumpa la noi decat in Polonia, de exemplu.

In ciuda eforturilor pe care le-am facut, managementul local impreuna cu managementul din Germania, nu am reusit sa demonstram ca putem fi competitivi si profitabili”, afirma Janos Takacs, manager general Zaharul.

Fermierii care aveau contracte cu fabrica de la Oradea au probleme serioase acum. Trebuie sa se reorienteze dupa ce au cheltuit zeci de mii de euro pentru cultura de sfecla.

„Suntem unele unitati care am cumparat utilaje proprii necesare pentru cultura sfeclei de zahar si care nu se mai pot folosi la alta cultura”, mai spune presedintele Asociatiei de Cultivatori din Nord-Vest.

Investitorii care pleaca de la Oradea ar mai fi inchis patru dintre cele sase fabrici de zahar si in Ucraina. La fel au facut si cu una dintre cele patru pe care le au in Germania.

Fabrica Zaharul

Capacitate: 400.000 tone zahar/an

Angajati concediati: 200

sursa: digi24.ro

!-- Composite Start -->
Loading...
<