Acasă Stirile zilei SUPERLUNA: Fenomenul astronomic, in imagini! GALERIE FOTO

SUPERLUNA: Fenomenul astronomic, in imagini! GALERIE FOTO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

SuperLuna in timpul careia Luna Plina se afla la cea mai mica departare de Terra, a fost vizibila duminica in toata lumea, oferind peisaje spectaculoase .

In Romania, fenomenul a fost vizibil la ora 19:56, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucuresti.

1superluna5 1superluna6 1superluna1 SUPER LUNA - BUCURESTI 1superluna3 Brazil Supermoon

Conform cercetatorului Adrian Sonka de la Observatorul Astronomic din Bucuresti, SuperLuna s-a produs duminica, de la ora 14:11, cand este zi afara si Luna este sub orizont.

El precizase ca va trebui „sa ne multumim” cu o „aproape SuperLuna”, care la ora 19:56 urma sa se afle deja la 357.040 kilometri de Pamant, mai departe cu zeci de kilometri decat s-a aflat la departarea minima (pe 23 iunie, ora 14:11, la 356.990 km).

Potrivit acestuia, urmatoarele superLuni pana in 2020 vor avea loc: in august 2014, septembrie 2015, noiembrie 2016, ianuarie 2018, februarie 2019 si aprilie 2020.

„De fapt o superLuna in adevaratul sens al cuvantului se va produce pe 28 septembrie 2014, cand se va afla la 356.877 km, in faza de 100% (Luna Plina), la o ora 4:45 dimineata”, mai spune Sonka.

Fenomenul de SuperLuna, care ofera satelitului natural al Terrei un aspect iesit din comun, este adeseori asociat in credinta populara cu stigmatul unor dezastre naturale, precum cutremure, tsunami, inundatii, taifunuri si cicloane, dupa cum informa, pe 19 iunie, cnet.com.

SuperLuna este un fenomen astronomic care are loc la fiecare 14 luni , in timpul caruia satelitul natural al planetei noastre se afla in faza de Luna plina si va aparea mai mare si mai stralucitor decat in oricare alta noapte din 2013.

In ciuda scenariilor apocaliptice legate de SuperLuna existente in credinta populara, cercetatorii de la NASA au anuntat ca nu au descoperit nicio corelatie directa intre dezastrele naturale de pe Terra si apropierea Lunii de Terra.

In timpul fenomenului de SuperLuna, Pamantul, Soarele si Luna sunt aliniate – Terra aflandu-se intre Luna si Soare. Fortele grativationale exercitate pe Terra de Luna si Soare determina cresterea si scaderea mareelor, fapt care i-a determinat pe „alarmisti” sa creada ca exista o legatura intre SuperLuna si calamitatile naturale.

Potrivit NASA, mareele din timpul fenomenului de SuperLuna sunt doar cu cativa centimetri mai inalte decat cele produse in noptile obisnuite.

In 2013 au mai fost deja cateva SuperLuni, insa niciuna dintre ele nu s-a produs in timpul fazei de Luna plina.

Potrivit site-ului EarthSky, o alta Luna plina la fel de apropiata de Terra va putea fi vazuta abia in august 2014.

SuperLuna reprezinta acel fenomen astronomic care consta in suprapunerea fazei de Luna plina sau Luna noua cu pozitia Lunii la perigeul traiectoriei sale circumterestre.

SuperLuna este un termen nou introdus in astronomia moderna si a fost inventat de astronomul Richard Nolle in 1979.

Sursa: mediafax.ro

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos