Acasă World Sultanul Erdogan ameninta Europa! „Sa stea la locul lor! Nu vom tine...

Sultanul Erdogan ameninta Europa! „Sa stea la locul lor! Nu vom tine cont!”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut luni reprezentantilor OSCE si ai Consiliului Europei, care au monitorizat referendumul constitutional de duminica din Turcia privind sporirea prerogativelor prezidentiale, „sa stea la locul lor”, dupa ce au publicat un raport preliminar critic, potrivit AFP, Reuters si Rbtf.

„Ei pregatesc un raport pe placul lor (…)”, a lansat Recep Tayyip Erdogan in timpul unui discurs la palatul prezidential din Ankara, recomandandu-le „sa stea la locul lor”. „…Nu vom tine cont de niciun raport pe care il veti pregati”, a adaugat el, in conditiile in care OSCE si Consiliul Europei au estimat ca referendumul a fost desfasurat in conditii inechitabile, scrie Agerpres.

Erdogan a adoptat, de asemenea, un ton ferm fata de Uniunea Europeana, invocand organizarea unui referendum pentru a decide continuarea sau nu a negocierilor de aderare a Turciei la UE.

„Ei ne fac sa asteptam la usa Uniunii Europene de 54 ani, nu-i asa ? (…) Vom putea merge in fata poporului nostru si vom asculta decizia sa”, a declarat Recep Tayyip Erdogan in cursul acestui discurs virulent la palatul prezidential.

Relatiile dintre Ankara si UE s-au tensionat puternic in ultimele luni, presedintele turc acuzandu-i pe unii lideri europeni de recurgerea la „practici naziste” dupa anularea unor mitinguri pro-Erdogan, in special in Germania si Olanda.

„Uniunea Europeana ameninta sa inghete negocierile. La drept vorbind, aceasta nu este foarte important pentru noi. Sa ne comunice decizia lor!’, a adaugat presedintele turc.

De asemenea, el a reiterat faptul ca ar aproba reintroducerea pedepsei cu moartea in cazul unui vot in acest sens in parlament, in caz contrar se va organiza un referendum pe aceasta tema.

Premierul turc Binali Yildrim a anuntat duminica seara victoria „Da”-ului la referendumul asupra unei reforme a Legii fundamentale cu 51,36% din voturi. Prin acest referendum, Turcia deschide calea catre un regim care concentreaza toata puterea in mainile unui singur om, presedintele, in persoana lui Recep Tayyip Erdogan.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos