Actiunile Rusiei in Crimeea sunt considerate in continuare drept o invazie militara, dar Kremlinul continua sa sustina ca numarul trupelor militare ruse de pe peninsula a respectat acordul cu Kievul. Pozitia rusa se explica prin faptul ca, de fapt, de cucerirea Crimeei s-au ocupat nu trupele conventionale, ci fortele speciale ale GRU (Directia de Informatii Generale a Armatei), potrivit site-ului american The Daily Beast, care citeaza oficiali americani. Asa se explica de ce soldatii despre care toate lumea stia ca sunt rusi, nu purtau niciun fel de insemne militare distinctive.

Potrivit The Daily Beast, in ultima saptamana a lunii februarie, serviciile de informatii ale SUA au realizat rapoarte de sinteza despre situatia din Ucraina, in care aratau ca trupele implicate in exercitiile militare de la frontiera ruso-ucraineana nu vor fi antrenate in invazia Crimeei. Ocuparea peninsulei va fi realizata de fortele speciale GRU, care apoi vor fi dislocate in partea de est si sud a Ucrainei, se afirma in document.

Serviciile de informatii au prezis ca, dupa Crimeea, sarcina trupelor GRU va fi provocarea de conflicte si batai de strada, mituirea in scopul determinarii oamenilor sa participe la mitinguri pro-ruse si, in general, incitare la sentimente separatiste.

Unul dintre interlocutorii site-ului a spus ca, de ocuparea obiectivelor cheie si blocarea unitatilor militare ucrainene din Crimeea s-a ocupat regimentul 45 al GRU.

Nu intamplator, joia trecuta, Casa Alba a adaugat pe lista persoanelor vizate de sanctiuni si pe seful in varsta de 57 de ani ai GRU, Igor Sergunov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.