Interventia chirurgicala ar oferi beneficii „neglijabile” multora dintre barbatii diagnosticati cu cancer de prostata in faza incipienta, conform concluziilor unui studiu efectuat timp de 20 de ani in Statele Unite, informeaza joi Xinhua.

in cazul acestor barbati, care constituie majoritatea cazurilor de cancer de prostata diagnosticate recent, chirurgia nu a prelungit viata si de multe ori a dus la complicatii serioase precum infectii, incontinenta urinara si disfunctii erectile, potrivit cercetarii publicate miercuri in „The New England Journal of Medicine”.

„Acest studiu confirma faptul ca de obicei tratamentul agresiv este inutil”, a subliniat intr-o declaratie Gerald Andriole, director in cadrul Diviziei de Chirurgie Urologica al Universitatii Washington, coautor al cercetarii.

„Speram ca descoperirile ii vor tine departe pe medici de la a recomanda chirurgia sau radiatiile pacientilor cu cancer de prostata in faza incipienta si ca ii vor tine totodata departe pe pacienti de la a considera ca acestea sunt necesare”, a completat el.

Potrivit lui Andriole, 70% dintre pacientii recent diagnosticati cu cancer de prostata se afla in fazele incipiente, ceea ce inseamna ca tumoarea este izolata in glanda prostatica si ca acestia au tumori non-agresive.

Pentru a evalua potentialele beneficii ale interventiei chirurgicale, oamenii de stiinta au ales in mod aleatoriu 731 de barbati din Statele Unite avand cancer localizat la prostata; in perioada 1994 — 2002, unii dintre ei au suferit o interventie chirurgicala, iar ceilalti au fost monitorizati. Varsta medie a subiectilor a fost de 67 de ani la momentul inrolarii in studiu.

Dintre cei 364 de barbati care au fost operati de cancer la prostata, 223 — sau 61% — au decedat din alte cauze in timpul celor pana la 20 de ani de observatii, in comparatie cu 245 de barbati — sau 66% — din grupul de observatie.

27 de barbati — sau 7% — din grupul care a suferit interventii chirurgicale au decedat ca urmare a cancerului de prostata, in comparatie cu 42 de barbati — sau 11% — din grupul de observatie.

De asemenea, dintre barbatii tratati prin interventie chirurgicala, 53 — sau 15% — au suferit de disfunctie erectila, iar 63 — sau 17% — au raportat incontinenta urinara. 45 de subiecti au dezvoltat alte complicatii.

Totusi, datele au demonstrat ca interventia chirurgicala ar putea contribui la scaderea ratei mortalitatii in cazul unor barbati, in special la cei care au o speranta de viata mare si risc intermediar de cancer de prostata.

in cazul barbatilor cu risc mare de cancer de prostata, chirurgia este de asemenea de multe ori benefica, la fel si alte tratamente precum radioterapia, a adaugat Andriole, potrivit sursei citate.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.