Studiul care dezvaluie adevarul despre conservele de ton! Una din doua conserve este contaminata!

Asociatia Pro Consumatori, fosta Asociatie pentru Protectia Consumatorilor din Romania – APC Romania, sustine ca 40% dintre aceste produse sunt fie etichetate gresit, fie nu contin suficiente informatii pentru consumatori.

Mai mult, expertii APC au concluzionat, in urma unui studiu, ca una din doua conserve de ton are in compozitie peste contaminat cu Cesiu 137! Totodata, ei avertizeaza femeile insarcinate, persoanele in varsa cu afectiuni cronice si copiii, sfatuindu-i sa evite consumul de ton (Ton Albacora) in conserva din cauza continutului de metale grele (plumb, cadmiu si mercur).

„40% din conservele de ton analizate sunt fie etichetate gresit, fie nu contin suficiente informatii pentru consumatori. La 2 din 5 conserve de ton nu este mentionata, pe eticheta, zona de pescuit.

Femeile insarcinate, persoanele in varsta cu boli cronice si copiii trebuie sa evite consumul de ton (Ton Albacora) in conserva din cauza continutului de metale grele (plumb, cadmiu si mercur)”, avertizeaza acestia, pe site-ul apc-romania.ro.

Asociatia Pro Consumatori (fosta Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania – APC Romania) membra a Organizatiei Europene a Consumatorilor, a analizat 33 conserve de ton distribuite de catre: Interbrands Marketing & Distribution, Defne Selos, Serpico Trading, De Silva Exclusiv, Tymbark Maspex Romania, Garom Food, Ivico Total Distribution, Whiteland Import-Export, Nordic Import Export, Parma Food Group Distribution, Mico Total Distribution, Queen Monaco Services, Safeway International, Hame Romania, Dinadi si Cyrom Romania. Acest studiu face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: „Sa invatam sa intelegem eticheta!”. Prin aceasta campanie, expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) isi propun sa-i invete pe consumatori sa inteleaga eticheta produselor astfel incat acestia sa faca achizitii in cunostinta de cauza.

Click pe aceeasi tema:  Multi dintre noi le calcam in picioare, insa au efecte miraculoase in cazul tumorilor! Fructele minune le gasesti si in fata blocului!

Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti ai APC, coordonati de catre conf. univ. dr. Costel Stanciu. Expertii APC Romania au realizat analiza informatiilor de pe eticheta conservelor de ton, prilej cu care au fost constatate urmatoarele:

conservele de ton analizate provin din mai multe tari: 30% din Thailanda, 21% din Filipine, 15% din Spania, 6% din Ecuador, 6% din Cote D Ivoire, 3% din Bulgaria, 3% din Vietnam, 3% din Ghana, 3% din Seychelle, 3% din Mauritius, 3% din Grecia si 3% din Italia.

64% dintre conservele analizate au in compozitie ulei vegetal, dintre care:– la un procent de 15% nu se specifica tipul de ulei vegetal;- 3% folosesc ulei de rapita;- 18% folosesc ulei de floarea soarelui; 15% folosesc ulei de soia.

Click pe aceeasi tema:  Ingredientul care iti reda puterea vederii! Vezi reteta 100% naturala!

Specia de ton folosita la fabricarea conservei:– 55% folosesc Katsuwonus pelamis;- 27% nu declara specia de ton;- 15% folosesc Ton Albacora, 3% folosesc Ton Tonggol.

Cantitatea de ton din conservele analizate variaza intre 60% si 70,5% din cantitatea neta a conservei. Doar 61% dintre producatori declara zona de unde a fost pescuit pestele, dupa cum urmeaza: 37% in zona FAO 71; 12% in zona FAO 51; 6% in zona FAO 77/78; 6% in zona FAO 87.

valoarea energetica per 100 g produs variaza astfel: intre 70 kcal si 118 kcal pentru conservele de ton in suc propriu; intre 132 kcal si 496 kcal pentru conservele de ton in ulei vegetal, respectiv ulei vegetal si saramura.

cantitatea de proteina din 100 g produs variaza intre 13 g si 27 g. De mentionat faptul ca valorile ridicate de proteine din unele tipuri de conserve de ton sunt date si de catre proteinele de origine vegetala din uleiurile vegetale folosite in unele retete;

Cantitatea de lipide din 100 g produs variaza intre 0,2g si 35 g. Maximele sunt date de uleiurile folosite in retetele unor producatori; Cantitatea de sare din 100 g produs variaza intre 0,17 g si 1,8 grame.









spre